Ulična akcija povdom zastarevanja slučaja "Index - iKragujevac


Vesti

Inicijativa mladih za ljudska prava večeras će na Trgu Slobode u Kragujevcu održati uličnu akciju kako bi skrenula pažnju da će do kraja godine zastariti slučaj "Indeks" protiv 40 ljudi optuženih za zloupotrebu položaja, primanje mita i falsifikovanje dokumenata, u kome za 10 godina niko nije pravosnažno osuđen.

 Aktivisti i aktivistkinje Inicijative će lepiti plakate i deliti letke sa opisom činjeničnog stanja, time ukazujući na veliku štetu koju će društvo i državne institucije, a pre svega obrazovni sistem u Srbiji, pretrpeti zastarevanjem ovog slučaja.

Deset profesora Pravnog fakulteta u Kragujevcu uhapšeno je 20. februara 2007. godine pod sumnjom da su zloupotrebili položaj, primali mito i falsifikovali dokumenta. U okviru afere "Indeks" privedeno je 87 osoba - 23 profesora Univerziteta u Kragujevcu, Nišu i Beogradu, navela je Inicijativa u saopštenju.

Predmeti protiv više od 40 optuženih će do kraja ove godine zastariti, ističe Inicijativa i precizira da će, usled neefikasnosti pravosuđa, optuženi za 159 krivičnih dela, od kojih se čak 114 odnose na primanje mita za upisivanje ocene u indeks bez polaganja ispita, biti oslobođeni krivice, a društvo će ostati bez ikakvog objašnjenja.

Njih optužnice terete za krivična dela za koje je zaprećena kazna do pet godina zatvora, a gde apsolutna zastarelost nastupa protekom 10 godina od trenutka izvršenja krivičnog dela.

Inicijativa napominje se da posle skoro 10 godina niko od optuženih za aferu "Indeks" nije pravnosnažno osuđen, niti je pokrenuto pitanje odgovornosti pravosudnog sistema za odugovlačenje postupka.

Jedini rezultat je urušen ugled državnih institucija (univerziteta, tužilaštva i sudstva) i neracionalno potrošene stotine miliona dinara poreskih obveznika Srbije na neefikasno suđenje, zaključila je Inicijativa mladih za ljudska prava.

    

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu