Ministar Šarčević posetio obrazovne ustanove u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Mladen Šarčević posetio je danas nekoliko obrazovnih ustanova u Kragujevcu kako bi se upoznao sa njihovim kapacitetima i sa njihovim predstavnicima razgovarao o konceptu dualnog obrazovanja u srednjem i viskom obrazovanju.

Nakon sastanka sa rektorom Univerziteta u Kragujevcu, prof.dr Nebojšom Arsenijević, ministar je posetio Centar za bioinženjering i Centar za inženjerski softver i dinamička ispitivanja na Fakultetu inženjerskih nauka. Tokom ove posete, ministar je sa dekanom fakulteta, prof. dr Dobricom Milovanovićem i njegovim saradnicima razgovarao o merama podrške razvoju IT sektora, kapacitetima fakulteta, interesovanju studenata i upisnoj politici.

Kapaciteti ovog fakulteta i ono što oni rade, zaslužije mnogo veću pažnju. To je pre svega razvoj IT sektora koji država planira, jedan zajednički akcioni plan sa više ministarstava čiji je cilj da podigne broj inženjera i da poveća obuhvat studenata na budžetu, te smo danas imali konkretne dogovore na tu temu. Mi imamo vrlo jasnu politiku u ovoj oblasti i danas sam se uverio da je interesovanje studenata i ovogodišnji upis na ove smerove sve bolji i veći. I ono što je ovde značajno je da dualni modeli obrazovanja postoje na visokom obrazovanju i to je tema kojom ćemo se baviti u narednom periodu – rekao je ministar Šarčević.

Fakultet inženjerskih nauka u Kragujevcu u potpunosti podržava Akcioni plan za podsticaj razvoja IT sektora i nema problema sa prostornim kapacitetima što je čest slučaj na drugim fakultetima koji imaju ili razvijaju studijske programe iz IT oblasti. Na ovom fakultetu vlada veliko interesovanje za studijski program Računarska tehnika i softversko inženjerstvo u protekle dve godine što potvrđuje da ima prostora za proširenje upisne kvote.

Fakultetu su potrebni kadrovi i mi ćemo se potruditi, nadam se zajednički, da te kadrove obezbedimo, a kapacitete ćemo nastojati da uvećamo u meri u kojoj to možemo da ostvarimo, putem akreditacije. I ne samo sa novim studijskim programom koji je počeo prošle godine i privukao veliku pažnju potencijalnih studenata i onih koju su sada ovde, nego želimo da razvijamo i drugu liniju školovanja kadrova, a to je nešto što bi ličilo na Fakultet organizacionih nauka u Beogradu istakao je prof. dr Milovanović.

Ministar je posetio i Prvu kragujevačku gimnaziju i Politehničku školu koja predstavlja najbolji primer primene dualnog obrazovanja u gradu. U Politehničkoj školi ministar se sastao i sa aktivom direktora predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu