Gradonačelnik Nikolić organizovao prijem za ambasadora Švedske - iKragujevac


Vesti

Ambasador Kraljevine Švedske NJ.E. Jan Lundin boravi u dvodnevnoj poseti Kragujevcu, gde će, pored ostalog, učestvovati u radu konferencije IKT Start (up) i mostovi saradnje između Švedske i Srbije. 

Tim povodom gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić sa saradnicima organizovao je prijem za ambasadora Švedske, koji je inače, stupio na dužnost pre šest meseci i posetom Kragujevcu započinje obilazak gradova i opština u Srbiji.

Švedska i Srbija imaju odlične bilateralne odnose i postoji veliki potencijal za jačanje ekonomskih odnosa između naša dva naroda, rekao je tom prilikom Lundin i dodao da postoji želja da se grade novi mostovi saradnje.

Srbija je doživela veliki privredni napredak, naglasio je Lundin i iskazao posebno interesovanje za trenutne izazove u Kragujevcu, industrijske potencijale i prednosti koje Kragujevac nudi potencijalnim investitorima.

Kragujevac koji je bio nosilac industrijskog razvoja u bivšoj Jugoslaviji, 90 – tih godina doživeo je svoj ekonomski krah i tek sa dolaskom Fijata stajemo polako na zdrave noge i dostižemo republički prosek, rekao je gradonačelnik Nikolić. U ovom trenutku najveći izazov je zaposliti ljude. Industrija u Kragujevcu je bila radno intenzivna što znači da je na malom prostoru radio veliki broj radnika. Ljudi koji su vodili grad, nisu na vreme shvatili kuda idu savremene tehnologije i da će roboti u industriji obavljati najveći deo posla. Savremeno opremljenene industrijske zone nisu blagovremeno pripremljene, tako da je na raspolaganju svega nekoliko parcela. U pripremi je nova industrijska zona, a sa EBRD imamo potpisan ugovor o 7,5 miliona evra investicija u njeno opremanje, nakon čega krećemo u ozbiljnu trku sa ostalim gradovima u privlačenju investitora.

Gradonačelnik Nikolić izrazio je tom prilikom zahvalnost Švedskoj razvojnoj agenciji koja je finansirala izradu studije za upravljanje otpadom u celom regionu, čija će realizacija omogućiti dostizanje evropskih standarda na ovom području.

Sastanku sa ambasadorom Švedske prisutvovali su Miroslav Petrašinović predsednik Skupštine grada, Minja Obradović član Gradskog veća za investicije i upravljanje projektima i Vladimir Maksimović član veća za komunalnu delatnost, ravnomerni i održivi razvoj.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu