GODIŠNJE 300.000 SRBA ODE NA BOLOVANJE: Odmor kada smo bolesni, ali i kada nam se ne radi? - iKragujevac


Vesti

Svake godine u Srbiji oko 300.000 ljudi otvori bolovanje, zvanični su podaci Republičkog fonda za zdravstveno osigurnaje (RFZO). 

Da stvar bude gora, broj bolovanja raste iz godine u godinu. Tokom 2013. godine zabeleženo ih je 276.950, a u 2014. godini 283.199.

Prošle godine dodatno je porastao na 299.156. Prema podacima RFZO, s posla se najviše odsustvuje zbog trudničkog bolovanja.

Direktorka RFZO Verica Lazić kaže da se ova statistika odnosi samo na bolovanja duža od 30 dana, za koja se naknade isplaćuju iz kase zdravstvenog osiguranja, dok se ona kraća, koja plaća poslodavac, ne evidentiraju.

- Pošto su bolovanja do 30 dana u nadležnosti izabranog lekara, RFZO nema podatke da li ima medicinski neopravdanih bolovanja kraćih od tog roka. Lekarske komisije RFZO kod zaključivanja bolovanja preko 30 dana nastoje da spreče moguće zloupotrebe – objašnjava Lazićeva.

– Specijalista opšte prakse dr Nevenka Dimitrijević ističe da na bolovanja najviše idu trudnice, a odmah za njima i oni radnici koji imaju akutne bolesti, trovanja, povrede.

– Bolovanja do 30 dana uzimaju se zbog manjih zdravstvenih problema. Međutim, ona duže uzimaju se zbog trudnoće, malignih bolesti, teških povreda, psihijatrijskih bolesti – kaže dr Dimitrijević.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu