SPREČIMO TRAGEDIJU: Ovo radimo tokom vožnje i tako RIZIKUJEMO život! - iKragujevac


Vesti

Neodgovorna upotreba mobilnog telefona tokom vožnje jedan je od najčešćih uzroka saobraćajnih nesreća. Istraživanja pokazuju da telefoniranje tokom vožnje povećava rizik od saobraćajne nezgode četiri puta, a čitanje i pisanje poruka čak osam.

Ako vozite samo 50 km/h, u jednoj sekundi pređete 14 metara. Potrebno vam je dve sekunde da spustite pogled kada vam stigne poruka, što znači da pređete 28 metara gledajući u telefon umesto kuda vozite.

Kako je poznato da Srbi uglavnom voze brže od 50 km/h, jasno je da je rizik od nesreće još veći.

Takođe, vozač koji tokom vožnje koristi mobilni telefon ponaša se kao da je pod dejstvom alkohola od 0,8 mg/ml, reaguje sporije i ne registruje detalje u saobraćaju.

Međutim, kada do nesreće dođe, niko ne želi da prizna da je gledao u telefon.

– Upravo zbog toga mi nemamo zvaničnu statistiku koja bi pokazala koliko je saobraćajnih nezgoda izazvano zbog gledanja u telefon. Nezvanični podaci, ipak, pokazuju, da je svaka četvrta saobraćajna nesreća posledica telefoniranja – kaže Damir Okanović direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Saobraćajna policija dobila je novu opremu, pa se od večeras pooštrava kontrola vozača. I najmanje prekoračenje brzine biće sankcionisano. Pitanje je, ipak, kako sankcionisati one koji kucaju poruku dok voze jer policija to ne vidi.

– Najbolje bi bilo kada bi ljudi shvatili da nema te poruke koja ne može sačekati da se parkiraju i pročitaju je. U suprotnom, rizikuju svoj i tuđi život – kaže Okanović.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu