Kragujevac među najuspešnijim u Srbiji: Popisan veći broj nezakonito izgrađenih objekata - iKragujevac


Vesti

Grad Kragujevac je jedan od najuspešnijih u Srbiji, jer je od početka primene Zakona o ozakonjenju, koji je usvojen pre godinu dana, popisao najveći broj nezakonito izgrađenih objekata. Taj veliki posao do sada je završen u tri katastarske opštine, a popisano je 40 000 objekata.

Iako je rok koji su lokalne samouprave imale da popišu nelegalne objekte na svojoj teritoriji istekao juče, u nedelju 27. novembra, kako poručuju iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture neće biti nikakvih problema ukoliko bude kašnjenja od oko sedam do deset dana. Gradovima i opštinama će biti dozvoljeno da privremeno povećaju broj zaposlenih, sa precizno propisanim kvotama da bi se ubrzao proces ozakonjenja.

Ovo je izuzetno veliki i važan posao kako za državu tako i za lokalnu samoupravu, rekao je u izjavi za Radio televiziju Srbije Vitomir Nedeljković član Gradskog veća za lokalnu samoupravu i predsednik Koordinacione komisije za sprovođenje popisa. Nismo uspeli sve da popišemo u predviđenom roku, jer je po našem mišljenju zakonodavac odredio kratak rok, ali nastavljamo posao. Procenjuje se da na teritoriji Kragujevca postoji oko 60 000 objekata koji bi trebalo da se ozakone, tako da prema našim procenama za popis preostaje oko 20 000 objekata. Zbog toga je grad Kragujevac u septembru povećao broj ekipa sa 10 na 20 sa ukupno 40 popisivača, koji se trenutno nalaze u naselju Stanovo. Pored toga, angažovaćemo zaposlene kako iz lokalne samouprave tako i iz javno - komunalnih preduzeća. Dodatni problem koji usporava proces je i to što Kragujevac ima samo tri građevinska inspektora koji pored ozakonjenja obavljaju i ostale poslove u okviru svoje nadležnosti.

Istovremeno, prema rečima Vitomira Nedeljkovića, popisuju se i objekti javne namene kao što su škole i domovi zdravlja, jer tadašnje rukovodstvo nije blagovremeno dostavilo neophodnu dokumentaciju za ozakonjenje.

U svakom slučaju objekti izgrađeni bez građevinske dozvole, koji se nalaze na satelitskom snimku biće upisani u katastar nepokretnosti. Svi ostali moraće da se poruše.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu