VOZAČI, ČUVAJTE SE: Ako vam saobraćajna policija pronađe OVO u kolima, možete platiti i do 600.000 DINARA! - iKragujevac


Vesti

Svi vozači trebalo bi da provere rok trajanja kompleta prve pomoći da ne bi došli u situaciju da moraju da plate kaznu od 5.000 dinara, kao fizičko lice, ili čak 600.000, kao pravno.

Boban Milinković, zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije najavio je da počinju intenzivnije kontrole kompleta prve pomoći, jer je mnogima istekao rok. Najviše pažnje treba da obrate oni koji su "torbicu za pomoć" kupili 2011.

Upotreba određenih sterilnih komponenata paketa nije večna, već ističe nakon pet godina i mora da se zameni jer može da vam zatreba. Imate dve opcije: da "produžite vek" prvoj pomoći kupovinom tih "pokvarenih" stavki ili da izdvojite nešto više novca za novu.

Petogodišnji rok ističe gazama, zavojima i kompresama zbog sterilnosti. U Zakonu se jasno navodi šta svaki komplet prve pomoći mora da ima i naravno da elementi u njemu mogu da se dopunjuju. Sve sterilne komponente pre svega moraju da budu zatvorene i njima ističe rok upotrebe, dok se ostale kupuju kada se potroše ili iskoriste - rekao je Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Vozače će "osvežavanje" kompleta koštati oko 1.200 dinara, dok će im nova prva pomoć iz novčanika izvući oko 2.300 dinara, u zavisnosti od proizvođača.

Svakako je jeftinije zameniti nego platiti kaznu za posedovanje neodogovarajućeg kompleta, koja prema zakonu iznosi 5.000 dinara za vozača, ali i 5.000 za vlasnika automobila ukoliko on nije upravljao vozilom. Ako izmirite ovu sankciju u predviđenom roku, možete je platiti sa umanjenjem od 50 odsto. Paprenije kazne slede firmama i kreću se od 60.000 do čak 600.000 dinara.

Da biste izbegli lažne pakete prve pomoći, u kojima se, umesto zavoja, gaza i flastera, nalaze salvete, papiri i sunđerinajbolje je da ih kupite u objektima AMSS-a, na benzinskim pumpama, u hipermarketima, na kioscima, u drogerijama, u auto-salonima i apotekama, a ne na buvljaku.

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu