Održana sednica Saveta za zdravlje - iKragujevac


Vesti

Na drugoj redovnoj sednici Saveta za zdravlje razmatran je tromesečni izveštaj o radu savetnika prava pacijenata za period od 1. jula do 30. septembra 2016.

U ovom izveštajnom periodu podneta su 33 prigovora, od kojih je 21 ocenjen kao osnovan što predstavlja 64%. Prema rečima Vesne Stevanović, savetnice za zaštitu prava pacijenata najviše prigovora odnosilo se na kršenje prava na dostupnost zdravstvene zaštite i kršenje prava na kvalitet pružanja zdravstvene usluge.

Pacijenti su se žalili na nemogućnosti obavljanja pregleda i zakazivanja termina za pružanje zdravsvenih usluga kao i prekoračenje propisanog roka za pružanje usluga i neizdavanje potvrda o nemogućnosti pružanja usluge u propisanom roku, sačinjavanje lista čekanja za dijagnostičke procedure za koje to nije predviđeno pravilnikom o listama čekanja, neljubaznost zdravstvenih radnika i narušen odnos poštovanja i poverenja između zdravstvenih radnika i pacijenata što kasnije dovodi do nedovoljne informisanosti pacijenata o njihovim pravima.

Obrazovana je i Radna grupa za oblast javnog zdravlja u okviru izrade Strategije zdravstvene zaštite grada Kragujevca za period 2017-2020. godine.

U okviru ove strategije biće izrađen Plan javnog zdravlja koji će sadržati programe i projekte koji će se u cilju unapređenja javnog zdravlja realizovati u gradu u naredne četiri godine. Članovi Saveta upoznati su sa inicijativom Doma zdravlja u vezi sa boljim načinom organizovanja rada Službe za zdravstvenu zaštitu školske dece.

Dr Gordana Damnjanović upoznala je članove Saveta sa inicijativom prof.dr Slavice Đukic Dejanović, ministarke bez porfelja u Vladi Republike Srbije, u vezi sa jačanjem mera populacione politike i zadacima lokalne samouprave.

Kragujevac je prvi grad koji je ministarka Đukić Dejanović posetila ovim povodom i tom prilikom najavila podsticajne mere populacione politike i podršku roditeljstvu. Neke od najavljenih mera grad Kragujevac već sprovodi, a u pitanju su finansiranje četvrtog pokušaja vantelesne oplodnje, besplatni boravk trećeg deteta u vrtiću, mera podrške zapošljavanju samohranih roditelja, telefonskih servisa podrške kao što je “Halo baka“, uvođenje popodnevne smene u vrtićima i dr. Do kraja godine, kako je najavljeno, biće formiran Demografski savet koji će na nacionalnom nivou promovisati i sprovoditi mere populacione politike. Nakon formiranja Demografskog saveta na nacionalnom nivou, biće formiran savet i na lokalnom nivou.Inače, demografski podaci pokazuju da imamo staro stanovništvo, prosečna starost stanovništva je 48,2 godine, a prirodni priraštaj je -2. Zabrinjavajući je i podatak da svake godine u Srbiji nestane grad veličine Vršca, od oko 38 000 stanovnika.

Na današnjoj sednici pokrenuta je i inicijativa da se na primarnom nivou zdravstvene zaštite omogući pružanje alergoloških zdravstvenih usluga u ustanovama koje raspolažu adekvatnim kadrom, s obzirom na to da u Kragujevcu ne postoji Opšta bolnica odnosno sekundarni nivo zdravstvene zaštite, pa se pacijenti koji boluju od alergijskih bolesti upućuju u Klinički centar. Na ovaj način bi se skratilo vreme čekanja pacijenata na alergološki pregled. Inicijativu je podneo Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika - Medicina rada.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu