Ako žena posle razvoda ne vrati DEVOJAČKO PREZIME, čeka je pravi pakao - iKragujevac


Vesti

Žene koje su se razvele, ako u roku od dva meseca od rešenja o razvodu braka, ne vrate devojačko prezime, posle toga prolaze kroz pakao.

Osim što je promena prezimena, inače, veoma skupa, za vraćanje devojačkog prezimena posle 60 dana od rešenja o razvodu braka potrebno je duplo više dokumenata, uverenja i papira kao i vremena u odnosu na klasičnu promenu.

Za promenu prezimena, po skraćenom postupku, u roku od 60 dana od razvoda, matičaru je potrebno predati: zahtev za promenu prezimena posle razvoda, izvod iz matične knjige rođenih, izvod iz matične knjige venčanih, uverenje o državljanstvu na udato prezime, uverenje o prebivalištu, fotokopija lične karte na udato prezime, pravosnažna presuda o razvodu i dokaz o uplaćenoj taksi koja je od 250 do 300 dinara.

Međutim, pošto svaki ovaj papir košta, a žena koja se razvodi zbog prezimena mora da menja i ličnu kartu, i pasoš, saobraćajnu, radnu knjižicu, zdravstvenu knjižicu za šta je potrebno mnogo novca, često se sa tim čeka i probija rok od dva meseca.

S tim u vezi, kad rok od 60 dana prođe, i broj potrebnih dokumenata se povećava.

U tom slučaju, pored gorenavedenih papira, potrebno je imati i uverenje da osoba nije pod istragom, presuda o razvodu i poresko uverenje da se ne duguje za porez.

Zato i ne čudi, što sve veći broj žena u Srbiji odlučuje da zadrži muževljevo prezime, naročito posle trenutka shvatanja šta je sve potrebno da bi se vratila na devojačko.

U Srbiji je, inače, prošle godine, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, sklopljeno 36.949 brakova, a razvedeno 9. 381, što je više u odnosu na prethodne godine. Tako je 2011. okončan 8.251 brak u Srbiji, 2012 – 7.372, 2013 – 8.170 a 2014 – 7.614.

Prosečno trajanje razvedenog braka u 2015. godinu iznosi 13,3 godine, žene se u proseku razvode sa 40 a muškarci sa 44 godine. 

Izvor: Telegraf

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu