Zatražen pritvor za bivšeg dekana - iKragujevac


Vesti

Nakon što ni posle sedam godina suđenja Viši sud u Smederevu nije uspeo da sasluša Predraga Stojanovića, bivšeg dekana Pravnog fakulteta u Kragujevcu, jednog od optuženih u aferi “Indeks”, Tužilaštvo je zatražilo da mu bude određen pritvor.

Nedolazak na ročišta profesor Stojanović je pravdao bolešću, a o njegovom pritvaranju radi obezbeđivanja prisustva suđenju odlučuje Vanraspravno veće suda u Smederevu.

Postupak protiv 86 optuženih koji se terete za različita krivična dela u aferi “Indeks”, zbog sumnje da su učestovali u prodaji ispita na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, je u završnoj fazi. Međutim, još uvek je neizvesno kada će suđenje biti završeno što zavisi i od toga da li će se optuženi redovno odazivati pozivima za suđenje.

Predsednica sudskog veća Višeg suda u Smederevu Slađana Bojković je u pismenoj izjavi za Radio Slobodna Evropa navela da se među brojnim razlozima koji su doprineli dužini trajanja postupka nalaze i izostanci sa ročišta optuženih i njihovih branilaca.

“U cilju obezbeđenja prisustva optuženih i branilaca preduzimane su sve zakonom predviđene mere, uključujući i veštačenja stanja zdravlja u situacijama kada je izostanak pravdan bolešću”, navela je predsednica Sudskog veća.

Advokat bivšeg dekana Stojanovića, za koga se traži pritvor, Staniša Nikolić nam je rekao da je Vanraspravno veće Višeg suda u Smederevu već jednom odbilo zahtev za određivanje pritvora. Takođe, dodaje, da je novi zahtev neutemeljensa zakonskog i zdravstvenog aspekta.

“To se pre svega odnosi na stanje zdravlja profesora Stojanovića i zdravstveni problem i razloge koji su uslovili da on nije u situaciji da pristupa na glavni pretres. Uostalom iz samog nalaza veštaka koje je sud odredio da proceni i stručno oceni medicinsku dokumentaciju koja opravdava njegov nedolazak na suđenje se jasno zaključuje da je on, zbog stanja zdravlja, u nemogućnosti da pristupi glavnom pretresu”, kaže Nikolić.

Prema njegovim rečima, novi zahtev za pritvaranje njegovog branjenika tužilac temelji na osnovu činjenice da je optuženi profesor prisustvovao polaganju pismenih ispita na Pravnom fakultetu u Kragujevcu.

“Javni tužilac predlaže najtežu meru za obezbeđenje prisustva okrivljenog, nalazeći pritom samo kao razlog okolnost da je profesor Stojanović bio dva ili tri puta prisutan prilikom davanja pismenih zadataka i polaganja pismenog ispita na Pravnom fakultetu u Kragujevcu”, kaže Nikolić.

Optuženi profesori iz afere “Indeks” terete se da su uzimali novac od ljudi kojima su upisivali ocene, a koji nikada nisu polagali ispit. Suđenje, tokom kog su kao dokazni materijali iznošeni audio i video snimci, je dva puta, 2009. i 2015. godine vraćano na početak.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu