FIAT 500L učinio izvoz rekordnim - iKragujevac


Vesti

Od početka 2016. godine do kraja septembra spoljnotrgovinska robna razmena Srbije sa svetom značajno je poboljšana. 

Znatan rast i promena slike spoljne trgovine Srbije najbolje su vidljivi od početka jeseni 2012. godine kada je počela proizvodnja “Fijatovog” automobila “500L” u fabrici automobila “Fijat Srbija” u Kragujevcu.

U prvih devet meseci vrednost izvoza iz Srbije dostigla je 9,92 milijarde evra što je za 10,1 odsto više nego u istom periodu 2015. godine, a uvoz vredan 14,23 milijarde, za 5,7 odsto je veći u odnosu na isti period prošle godine.Iako će izvoz u 2016. najverovatnije premašati trećinu vrednosti bruto domaćeg proizvoda, ekonomisti smatraju da je to nedovoljno. Tvrde da stabilnog ekonomskog rasta za Srbiju ne može biti ako ne izvozi bar polovinu vrednosti svega proizvedenog.

Dobra strana rastućeg izvoza je što se povećava u više oblasti i ne zavisi pretežno od automobila i čelika, ističu analitičari – ukazuje Stojan Stamenković, koordinator istraživanja biltena “Makroekonosmke analize i trendovi”.

Najznačajniji doprinos rastu izvoza dali su proizvođači pogonskih mašina, uređaja, električnih mašina i povrća i voća, dok su niske cene nafte i gasa znatno umanjile vrednost uvoza. U 2013. godini iz Srbije je izvezeno robe 30,1 odsto više nego u prethodnoj godini a tako velikom povećanju najviše je doprineo kragujevački “veliki fića”.

“Fijat Krajsler Srbija”, najveći izvoznik Srbije, rekordne 2013. godine na strana tržišta prodao je model “500L” za 1,53 milijardi evra, a 2014. za 1,36 milijardi. Prema podacima ministarstva finansija, u 2015. godini iz Kragujevca je izvezeno “velikih fića” za 1,09 milijardi evra.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu