Završena izgradnja reciklažnog centra - iKragujevac


Vesti

U Industrijskoj zoni, u okviru JKP "Čistoća", završena je izgradnja Reciklažnog centra u koji su Ministarstvo za zaštitu životne sredine i Gradska uprava uložili oko 80 miliona dinara. 

U prvom takvom objektu na teritoriji Šumadije, izgrađenom po evropskim standardima, odlagaće se, klasirati i pakovati kabasti i električni otpad, te papir, PET ambalaža i svi drugi materijali koji ne mogu da budu reciklirani. To znači da će ovo biti poslednja "adresa" i za otpadna ulja, farbe ili kućnu hemiju koju su građani često bacali u kontejnere.

Po rečima direktora JKP "Čistoća" Zorana Jovanovića, novi Reciklažni centar se prostire na oko 50 ari, a narednih dana će biti uređene staze oko objekta i asfaltiran deo prilaznog puta.

Inače, iz Gradske uprave poručuju da za velike i značajne ekološke projekte imaju podršku resornog ministarstva, pa već planiraju proširenje kapaciteta Reciklažnog centra, kako bi se stvorila mogućnost za saradnju sa okolnim opštinama. Takođe, u okviru rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže, najavljena je i sanacija postrojenja za preradu otpadnih voda u Cvetojevcu kod Kragujevca.

JKP "Čistoća" na području grada godišnje sakupi oko 1.300 tona sekundarnih sirovina, uključujući 52 tone otpadnih guma i 28 tona akumulatora, te drugog električnog otpada koji su nalazili u kontejnerima ili na pojedinim "divljim" deponijama.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu