Štrajkači u Zastavi INPRO najavljuju radikalizaciju protesta - iKragujevac


Vesti

Nezadovoljni sporošću u rešavanju njihovih zahteva štrajkači glađu u kragujevačkoj fabrici "Zastava INPRO" odlučili su da narednih dana radikalizuju protest, ali ne želi da govore o načinu radikalizacije.

Štrajk glađu započela je 11. oktobra grupa od 28 invalida rada u fabrici "Zastava INPRO" koja ima ukupno 132 radnika, zbog neisplaćenih zarada, najave da će biti proglašeni za tehnološki višak i sumnji u malverzacije rukovodstva kao i u postupak privatizacije dela fabrike.

"U štrajku glađu je trenutno oko 20 radnika sa invaliditetom pošto je nekoliko njih moralo da odustane zbog bolesti, jedan štrajkač je u bolnici zbog operacije, a dvojica su od pre nekoliko dana zbrinuta na psihijatriji Kliničkog centra u Kragujevcu", rekao je predsednik Štrajkačkog odbora Stevan Pušonja.

On je rekao da je tokom štrajka glađu Zastavino rukovodstvo predložilo da štrajkači podnesu dokumentaciju za odlazak u invalidsku penziju, kao i da se razmotri poboljšanje socijalnog programa, da otpremnina bude više od 200 evra po godini staža."Štrajkači su obavili preglede kod lekera specijalista u Medicini rada, ali biće potrebno još nekoliko dana da završimo preglede u Kliničkom centru, jer većina od nas treba da ide kod 5 do 6 lekara specijalista u KC. Posle toga je potrebno da odluku o ispunjavanju uslova za invalidsku penziju donese komisija", rekao je Pušonja.

On je naveo da su radnici u štrajku, proverom u Fondu PIO ustanovili da ima brojnih problema, doprinosi su uplaćivani na minimalnu zaradu, nekima nije povezan staž, a jednom broju radnika koji imaju više od 70 odsto telesnog oštećenja, a najmanje 10 godina su proveli na jednom radnom mestu nije vođen beneficirani radni staž. Utvrdili su da bi većina štrajkača imala penziju od 14.000 do 20.000 dinara, a samo nekoliko radnika više od 20.000. Štrajkači glađu u zastava INPRO imaju od 27 do 37 godina radnog staža. Štrajkači su očajni, jer sve ide vrlo sporo, a njihovo zdravstveno stanje je vrlo teško.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu