Srušila se kuća Đure Jakšića - iKragujevac


Vesti

Kuća u kojoj je nekada kao podstanar živeo čuveni srpski pesnik i slikar Đura Jakšić, u Karađorđevoj ulici, danas se srušila.

Narušena iz temelja, ograđena je žicom duže od pet godina kako se ne bi sručila na prolaznike. U njoj je Đura Jakšić boravio kao podstanar nepune dve godine, kada je 1863. došao na službu u Kragujevac, gde je predavao u Gimnaziji.

Kuća Đure Jakšića u kragujevačkoj Karađorđevoj ulici, dve i po decenije se u urušava i predstavlja ruglo, jer niko o njoj ne vodi brigu. Dugo je bila noćno stecište onih koji prekomerno koriste alkohol i narkotike. Zbog toga i zbog opasnosti koju predstavlja po prolaznike, pre šest i po godine je ograđena.

Planovi za njenu rekonstrukciju nisu postojali, a tražilo se rešenje kojim bi se sklonilo opasan objekat, ali sačuvala uspomena i značaj boravka jednog od najvećih srpkih intelektualaca u Kragujevcu. Kako rešenje nije postojalo, a želja, volja i nostalgija građana bila ubedljivija, odlučeno je da kuća ostane na svom mestu do njenog samostalnog urušavanja. 

Na tom mestu se neće praviti nikakva ulica.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu