DOBRA VEST ZA BUDUĆE VOZAČE: Vozačka jeftinija 20.000 - iKragujevac


Vesti

Umesto dosadašnjih 65.000 dinara, koliko oznosi najniža cena obuke za sticanje vozačke dozvole za B kategoriju, budući vozači bi da plaćaju znatno manje, a da pri tome dobiju kavalitetnije obrazovanje.

Prve računice pokazuju da bi cena obuke bila niža za 15.000 do 20.000 dinara.

"Naš predlog je da se ukinu teorijska nastava i polaganje u auto-školama, a da se sticanje znanja iz ove oblasti preusmeri u redovno školstvo", kaže za "Novosti" licencirani instruktor vožnje Ostoja Aleksić, koji će precizno razrađen predlog, u ime više auto-škola, inicijatora ove izmene, proslediti nadležnim institucijama Srbije.

Ideja je jednostavna i čini se, lako ostvarljiva, a ima mogo benefita za sve učesnike u saobraćaju, ali i za celu državu.

"U srednjim školama, u drugom razredu, trebalo bi uvesti obavezni predmet o saobraćaju, gde bi deca učila mnogo više i mnogo bolje o svemu u vezi sa učešćem u saobraćaju. Kad završe razred, kada napune 16 godina, mogli bi da upišu obuku za vozača i tako steknu praktična znanja. Polagali bi samo vožnju", objašnjava Aleksić .
Predlog podržava i generalni sekretar Zajednice auto-škola Srbije Petar Rašeta.

"Mi smo i ranije ukazivali na to da je obuka kakvu su nam sada nametnuli preskupa i nekvalitetna. Jasno je da vi tokom 40 časova, na jednom kursu, ne možete dovoljno da obučite mlade ljude", kaže Rašeta.

On objašnjava da je sadašnji sistem preglomazan, preksup i neefikasan i da godinama upozorava nadležene na to.

"Gube se silno vreme i novac. Auto-škole sada moraju da opremaju učionice, uvode sistem kamera i nadzor, što je zakonski sporno, a očekuje se da složen sistem saobraćaja kandidati savladaju na jednom običnom kursu. Kod nas se pri tome kupuju doktorske diplome..."
Rašeta kaže i da je neophodno da država, koja za saniranje šteta saobraćajnih udesa, isplatu štete i slično, troši tri do pet odsto društvenog dohoptka, taj novac bolje utroši.

"Treba uvesti saobraćjno obrazovanje od prvog razreda osnovne pkole, da se deca od malena uče ponašanju u saobraćaju. Zar treba reći koliko života gubimo godišnje, a uveren sam da bi se ovako postigli bolji rezultati", tvrdi Rašeta.

"U srednjoj školi bi se deca pripremala za polaganje vozačkog ispita i na drumu bismo imali bolje, odgovornije i pažljivije vozače."

Od stupanja na snagu novog Zakona o saobraćaju Srbije 2009. godine uvedene su mnoge novine u rad auto-škola Srbije. I one i kandidati za vozače imali su i imaju veliki broj promedbi što je rezlutiralo gašenjem skoro trećine auto-škola u Srviji i mnogobrojnim protestima.

Da problemi ni danas nisu rešeni na najbolji način, svedoče crne hronike koje svakodnevno pune izveštaji o nesrećama na našim drumovima. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu