Komemorativni skup u Grošnici - iKragujevac


Vesti

Komemorativnim skupovima i polaganjem venaca kraj spomen obeležja žrtvama streljanim 19. oktobra u Ilićevu, Maršiću i Grošnici obeležena su “Tri oktobra“ u Kragujevcu. Tog dana, 1941. godine spaljena su sva tri sela i ubijeno 412 muškaraca. Sećanje na žrtve fašizma bila je prilika da se iz Kragujevca pošalje još jedna poruka mira i opomena da se takvi zločini ikada ponove.

Nemačke okupacione trupe, razljućene otporom ustanika streljale su lokalno stanovništvo zbog osvete. To je bio početak odmazde za deset ubijenih i 26 ranjenih nemačkih vojnika na putu Kragujevac-Gornji Milanovac, i samo uvod u masovno streljanje dva dana kasnije u Kragujevcu.

Obeležavanjem oktobarskih komemorativnih svečanosti iz Kragujevca celom svetu šalje se poruka koja život stavlja na prvo mesto. Svi događaji koji se dešavaju u oktobru mesecu u okviru obeležavanja kragujevačkog oktobra nose poruku mira i opominju da se istorija ne zaboravi ali i ne ponovi.

Pored gradonačelnika Kragujevca, Radomira Nikolića sa saradnicima, komemoracijama su prisustvovali, minutom ćutanja odali počast i položili vence kraj spomenika predstavnici grada, saveta mesnih zajednica, šumadijskog okruga, SUBNOR-a, političkih stranaka i meštani Ilićeva, Maršića i Grošnice.

U znak sećanja, kraj spomen obeležja stradalima održano je opelo, a učenici osnovnih škola održali su prigodan program.

Komemorativnim skupovima kraj spomen obeležja žrtvama terora obeležena je 75. godina a svetu poslata poruka da Kragujevac ne zaboravlja svoje žrtve.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu