Kragujevac domaćin Međunarodne Konferencije o Holokaustu - iKragujevac


Vesti

U utorak i sredu, 19. i 20. oktobra 2016, Kragujevac će biti domaćin četvrte u nizu međunarodnih manifestacija, koje se u okviru projekta Eskalacija u Holokaust održavaju u Beogradu, Nišu, Amsterdamu, Kragujevcu, Stokholmu i Novom Sadu.

Projekat finansira EACEA – Obrazovna, audiovizuelna i kulturna izvršna agencija Evropske komisije kroz program „Evropa za građane“ – Aktivno sećanje u Evropi, a podržali su ga: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Gradska uprava Grada Beograda – Sekretarijat za Kulturu. 

Konferencija se održava u Spomen parku “Kragujevački oktobar”, u tri sesije, odnosno sa tri teme: „Mere odmazde i masovna streljanja u Srbiji – eskalacija u Holokaust“, „Netolerancija koja je omogućila Holokaust – posledice za posleratnu Evropu“, „Evropa, 70 godina nakon Holokausta i drugih masovnih zločina nacista i njihovih pomagača – uloga sećanja i obrazovanja“.

Predavači su istoričari, arhivisti i pedagozi iz Beograda, Kragujevca, Berlina, Amsterdama, Kraljeva i Niša, a predviđen je i rad kroz radionicu pod nazivom Edukacioni i memorijalni centar “Kuća Vanzejske konferencije – pedagoški rad i uspešni primeri”. Vanzejska konferencija je održana u januaru 1942, u jednoj vili u predgrađu Berlina, u prisustvu najviših nacističkih starešina, a sa ciljem da se dođe do “konačnog rešenja jev rejskog pitanja”.

 

Izvor: GTO Kragujevac

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu