VAŽNO OBAVEŠTENJE: Ko ne zameni zdravstvenu knjižicu do Nove godine može da koristi staru - iKragujevac


Vesti

Elektronske zdravstvene kartice dobilo je do sada 2.257.755 osiguranika, što je manje od jedne trećine, a u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje rečeno je da oni koji ne zamene postojeće obrasce novim karticama, "mogu bez problema ostvarivati pravo na sve usluge iz zdravstvenog osiguranja”.

– Kada je reč o dinamici zamene zdravstvenih knjižica zdravstvenim karticama primetan je rast broja zahteva na mesečnom nivou, koji se u 2016. godini kretao od 79.031 zahtev koliko je bilo u januaru, do 420.000 zahteva u septembru – kažu u RFZO.

Troškovi izrade kartice osiguranike koštaju 400 dinara, a osiguranici prilikom podnošenja dokumentacije dostavljaju i uplatnicu kao dokaz plaćanja.

Zdravstvena kartica sadrži sve podatke kao i stara papirna zdravstvena knjižica – ime i prezime osiguranog lica, datum rođenja, podatke o mestu prebivališta, JMBG, LBO, podatke o matičnoj filijali i ispostavi, podatke o nosiocu, podatke o osnovu osiguranja, podatke o datumu overe.

Osiguranici su u januaru ove godine nakon podnošenja zahteva čekali 20 do 30 dana na izradu kartice, dok je u avgustu ili septembru, zbog većeg broja zahteva, čekalo se 30 do 40 dana, u zavisnosti od filijale do filijale.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu