Proslava 60 godina Lovačkog udruženja “Srebrnica“ - iKragujevac


Vesti

Predstavnici Gradske turističke organizacije „Kragujevac“ prisustvovali su obeležavanju 60 godina od osnivanja Lovačkog udruženja „Srebrnica“. Proslava je organizovana u Masloševu i na dostojan način prezentovan je rad Udruženja od formiranja do danas.

Oficijelni deo obeležavanja šest decenija Lovačkog udruženje „Srebrnica“, kojem su prisustvovali brojni gosti iz zemlje inostranstva počeo je lovačkom molitvom, a potom je nastavljen pozdravnim govorima Miroljuba Tomića, predsednika Nadzornog odbora Udruženja i Tomice Radosavljevića, predsednika, Dragana Šormaza, predsednika Lovačkog saveza Srbije i Ilije Elezovića, predsednika Lovačkog saveza Kosova i Metohije. Posle dodele odličja najzaslužnijim lovcima usledila je lovačka zabava.

Lovačko udruženje „Srebrnica“ osnovano je 1956. godine, međutim tradicija lovstva na Rudniku je mogo duža. Danas Udruženje broji 311 lovaca raspoređenih u 11 sekcija (Stragari, Vlakča, Kotraža, Masloševo, Ljubičevac, Ugljarevac, Veliki Šenj, Mala Vrbica, Dobrača, Ramaća, Kamenica).

Udruženje gazduje lovištem „Srebrnica“ ukupne površine 13.700 hektara, dok je lovna površina 10.378 hektara. Od gajene divljači je zastupljeni su divlja svinja, srneća divljač, fazan, poljska, jarebica, zec. Od ostale divljači na području lovišta u staništu su prepelice, grlice, gugutke, golubovi grivnaši, kuna belica, lisica, tvor, divlja mačka, lasica, vuk, šumska šljuka, ptice grabljivice itd.

Velika pažnja se poklanja podizanju lovno-uzgojnih i lovno-tehničkih objekata tako da je u lovištu izgrađeno 110 hranilišta, 120 solišta, 5 pojilišta, 2 prihvatilišta za fazansku divljač-volijere, 240 stabilnih čeka i 110 čeka na drvetu. Lovcima su na raspolaganju dve lovačke kuće, kao i 17 kreveta u lovačkom domu.

Gradska turistička organizacija ima dugogodišnju uspešnu saradnju sa Lovačkim udruženjem „Srebrnica“ u okviru promocije potencijala lovišta i lovnog turizma Rudničkog kraja. Na Sajmu turizma u Kragujevcu, krajem novembra, lovci će predstaviti ponudu lovnog turizma na teritoriji grada.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu