ZARAŽENO 140 HILJADA LJUDI: Hepatitis C leče novi lekovi - iKragujevac


Vesti

Savremena terapija pomogla u izlečenju 15 pacijenata, za petoro se čeka rezultat. Ovom veoma ozbiljnom bolešću u Srbiji je zaraženo oko 140.000 ljudi.

Na poslednja dva testiranja Gojko Korać iz Obrenovca, jedan od 20 pacijenata koji su primali savremenu terapiju protiv hepatitisa C, obezbeđenu iz donacije, dobio je negativan nalaz. To znači da u njegovom telu nema virusa sa kojim se borio pet godina. Isti rezultat nove terapije, koja po pacijentu košta oko 50.000 evra, postignut je kod još 14 pacijenata, a petoro je u fazi praćenja.

Pacijenti kod kojih se pokazalo da je lečenje bilo uspešno više nisu na terapiji, ne moraju da uzimaju nikakve lekove, ali kontrolisaće se na šest meseci radi provere da se virus nije vratio.

- Bukvalno sam čekao da dođe do ciroze jetre, jer terapije za mene nije bilo - ispričao je Gojko. - Uzimao sam prirodne lekove, pokušavao da čistim jetru, pio surutku... Sve da bih odložio ono najgore, a onda je stigao lek iz donacije. Terapiju sam uzimao tri meseca i dobro sam reagovao.

Lek iz donacije primenjen je kod pacijenata na infektivnim klinikama u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu.

- Nova terapija, nabavljena zahvaljujući ličnim naporima lekara kroz donaciju, pokazala se efikasnom i bezbednom - kaže profesorka Jasmina Simonović Babić, iz Klinike za infektivne i tropske bolesti u Beogradu. - Kod nas terapija još nije dostupna o trošku osiguranja. Praktično na pozitivnu listu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje više od 10 godina nije stavljen nijedan inovativni lek za lečenje pacijenata obolelih od hepatitisa C.

Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije, u Srbiji je hepatitisom C, koji se prenosi putem krvi i telesnih tečnosti, zaraženo oko 140.000 ljudi, a većina i ne zna da su inficirani.

ZAPOSTAVLjENO LEČENjE

PREDSEDNICA Udruženja "Hronos" Ivana Dragojević kaže da je lečenje hepatitisa C u Srbiji zapostavljeno iako je Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisano da lečenje hepatitisa, kao zarazne bolesti, ima prioritet u odnosu na druga oboljenja:

- Otvoreno je pitanje zašto je Srbija, i pored zakonske obaveze, jedina zemlja u regionu i Evropi koja te lekove i dalje ne obezbeđuje i kada će se to promeniti.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu