Pomoć za Dečije odeljenje - iKragujevac


Vesti

Klinici za pedijatriju KBC-a Kragujevac, neophodno je renoviranje. Svi opšti i specijalistički pregledi, kao i hospitalizacija dece, od prevremeno rođenih, do starosti od 14 godina, obavlja se u nevelikoj, trospratnoj zgradi, u koju je Dečje odeljenje smešteno 22. aprila 1964. godine. Od tada su na pedijatriji obavljene manje prepravke i građevinske intervencije, u cilju boljeg korišćenja prostora.

Prema rečima direktorke Klinike za pedijatriju, prof. dr Jasmine Knežević, tu se godišnje obavi oko 25.000 ambulantnih i 7000 ultrazvučnih pregleda i hospitalizuje oko 5000 dece iz šest okruga Srbije, koji obuhvataju Šumadijski, Pomoravski, Rasinski, Moravički, Raški region i deo Kosova i Metohije. Osim toga, bolesna deca na pedijatriju se dovoze iz svih ovih regiona, tokom 24 časa, specijalizovanim vozilima urgentne službe, što podrazumeva zbrinjavanje i visokospecijalističku lekarsku negu za oko 350.000 dece, koja žive na toj teritoriji.

Klinika za pedijatriju danas ima, 11 odseka za različite subspecijalnosti i na njoj se leče vitalno ugrožene novorođene bebe, iz 13 porodilišta iz okoline, pulmološki, hematološki, endokrinološki, kardiološki, neurološki, nefrološki i drugi mali pacijenti iz Kragujevca i svih navedenih regiona. Rade se i rentgen dijagnostička ispitivanja, lečenje svih oblika anemija, dijagnostika i tretman akutnih i hroničnih leukemija, dijagnoza i tretman srčanih oboljenja, ultrazvučna i rentgen dijagnostika kod dece, koja u pratnji ili bez roditelja, realizuju više od 26000 noćenja, na ukupno 95 postelja.

U suturenskom prostoru zgrade, nalazi se kuhinja za hospitalizovanu decu i majke u pratnji. Na prizemnom delu su ambulantni specijalistički pregledi, na prvom spratu je odeljenje intenzivne nege sa izolacijom i smeštaj beba do dve godine, na drugom spratu su deca od dve do 14 godina, a na trećem je odsek za prevremeno rođenu decu i ugroženu novorođenčad.

Zbog svega navedenog, neophodna je rekonstrukcija infrastrukture i građevinska rekonstrukcija u odeljenju Intenzivne nege i neonatalne Intenzivne nege, kao i proširenje ambulantno – polikliničkog rada u prostorije sadašnjeg Školskog dispanzera, ugradnja teretnog lifta i zamena nameštaja. Ministarstvo zdravlja Republike Srbije i Klinički centar Kragujevac, počeli su adaptaciju Klinike rekonstrukcijom vodovodne i kanalizacione mreže, sređivanjem podova i krečenjem, a Klinika za pedijatriju je pokrenula donatorsku akciju za prikupljanje sredstava za ostale radove.

Prvi donator koji se odazvao pozivu za prikupljanje sredstava za renoviranje i nabavku potrebne opreme za pedijatrijsku kliniku i simbolično uručila ček u vrednosti od 1.000 evra, je kragujevačka kompanija za razvoj softvera Emisia Consulting, koja je uplaćen iznos prikupila delom u saradnji sa klubom američkog fudbala Wild Boars Kragujevac i Prvom kragujevačkom gimnazijom, organizujući humanitarni meč u malom fudbalu. Od prodatiih ulaznica sa utakmice prikupljeno je oko 45000 RSD, a ostatak novca do vrednosti 1.000 evra, komapnija je donirala iz sopstvenih sredstava.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu