Bravo: Predsednik Skupštine grada zasadio drvo mira (FOTO) - iKragujevac


Vesti

Predsednik Skupštine grada zasadio drvo mira.

 Predsednik Skupštine grada zasadio drvo mira.
U Spomen parku Šumarice, u Aleji mira, kod Crkve novomučenika kragujevačkih danas je simbolično zasađeno drvo mira. U znak obeležavanja Međunarodnog dana mira, predsednik Skupštine grada, Miroslav Petrašinović zasadio je sadnicu javora.

“Kragujevac je u svojoj burnoj istoriji doživeo mnogo strašnih događaja, a jedan od najtragičnijih dogodio se u Šumaricama. Iz poštovanja prema svim žrtvama, svake godine sadimo po jedno drvo, i upravo sa ovog mesta šaljemo poruku mira u svet. Svesni smo pogubnosti koje rat nosi, i ovaj čin predstavlja opomenu da se okrenemo miru a ne ratu, ljubavi a ne mržnji“, naglasio je Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada Kragujevca.

Aleja mira u Kragujevcu, formirana je 2011. godine, kada je Kragujevac bio domaćin 24. Generalne skupštine gradova vesnika mira. Povodom 70 - godišnjice streljanja nevinih civilnih žrtava - talaca fašističkog Vermahta. Te godine 19 delegacija iz 14 zemalja Evrope i sveta nakon zasedanja, u Spomen parku Šumarice zasadile su 19 stabala. Svako stablo predstavlja simbol mira, tolerancije i učešća Kragujevca u toj asocijaciji.

Inače, Međunarodni dan mira postoji od 1981. godine kada su članice Ujedinjenih nacija usvojile deklaraciju o obeležavanju tog dana, trećeg četvrtka u septembru. Generalna skupština Ujedinjenih nacija posebnom rezolucijom 2001. godine proglasila je 21. septembar za Međunarodni dan mira i obavezala svet da tog dana u godini misli o miru i da ga obeleži raznim skupovima, manifestacijama, marševima mira i koncertima. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu