KG: Prvo ostali bez posla, a onda i bez otpremnine - iKragujevac


Vesti

Grupi radnika  "Laste" iz poslovne jedinice ove firme u Kragujevcu, koji su ostali bez posla u julu ove godine, poručeno je da nemaju prava na otpremnine.

Grupu sada već bivših radnika "Laste" koji su bez posla ostali u julu ove godine kada je ugašena poslovna jedinica ove firme u Kragujevcu, snašla je nova nevolja. Iz firme im je poručeno da nemaju pravo ni na otpremnine.

Radnici tvrde da je njih 14 protivzakonito izuzetno iz socijalnog programa koji je "Lasta" ponudila za svih 130 zaposlenih, uz obrazloženje da su oni u stalni radni odnos primljeni nakon 2014. godine kada nije bilo dozvoljeno zapošljavanje u državnim firmama.

- Nas četrnaest dobilo je usmeno obaveštenje iz "Laste" da nemamo pravo na otpremnine, iako smo se prijavili za ponuđeni socijalni program. Već danima obijamo pragove firme u Beogradu, Ministarstva za rad, sindikata i drugih institucija. Pokušavamo da ispravimo tu nepravdu, ali zasad nema nikakvog konkretnog odgovora - jada se Momčilo Gačić, koji ima 13 godina neprekidnog staža, ali je rešenje o stalnom zaposlenju dobio tek 2014. godine.

Kada je tokom 2010. godine, posle propasti "Autosaobraćaja", gradska uprava potpisala ugovor sa "Lastom" o obavljanju gradskog prevoza u ovom gradu, beogradska firma je preuzela i 130 radnika iz Kragujevca. Među njima je i Gačić koji ima 13 godina staža u "Autosaobraćaju", a ostalo u "Lasti".

Sada je i "Lasta" u problemima. Zbog postupka privatizacije i restrukturiranja u julu ove godine sporazumno je sa nadležnima u gradskoj upravi raskinula ugovor o prevozu putnika u gradskom saobraćaju u Kragujevcu. Time je i 130 radnika u ovdašnjoj Poslovnoj jedinici "Laste" ostalo bez posla. Ponuđen im je socijalni program koji su svi prihvatili.

- Bili smo prinuđeni da prihvatimo socijalni program. Prethodno su nas uslovili da se odreknemo poravnanja sa "Autosaobraćajom" zarad prelaska u ovu firmu. Izvesno vreme su nas "vodili" na ugovore od po tri ili šest meseci, a onda i dali rešenja za stalno zaposlenje - pojašnjava Slaviša Stević. - U radnim knjižicama stoji da radimo u "Lasti" od 2010. bez dana prekida, ali ni to, izgleda, nekome nije bitno. Izbacuju nas na ulicu bez ičega.

Radnici najavljuju da će, ukoliko ne dođe do dogovora sa nadležnima i ne dobiju otpremnine, započeti štrajk u prostorijama "Laste" u Beogradu.

- Nećemo odustati. Tražimo samo da se ispoštuje socijalni program koji je firma sama ponudila - poručuju radnici. Inače, ponuđene otpremnine su 200 evra po godini staža.

 

izvor/foto: blic.rs

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu