Da li ste ovo znali o svom gradu? - iKragujevac


Vesti

Mnogo toga „prvog“ dogodilo se u Kragujevcu - Skupština, Ustav, sijalica, železnica, apoteka, predstava, gimnazija, sud, pokrivena pijaca... Po mnogima, upravo je u ovom gradu začeta moderna srpska država.

Na malom prostoru, oko porte kragujevačke Crkve Svete Trojice, koncentrisana je skoro čitava istorija moderne srpske države. Iako nema veliku arhitektonsku vrednost, ova crkva je neprocenjiva, jer je knez Miloš ispred nje zakazivao krunske događaje. Kragujevac je 1818. godine postao prestonica, pošto se nalazi u srcu Srbije, i u njemu je bila zgusnuta sva snaga naroda. U porti crkve je 1835. godine donet Sretenjski ustav, najliberalniji u tadašnjoj Evropi. Ovde su održavane skupštine o Đurđevdanu i Mitrovdanu.
Miloš je izgradio i Skupštinu, a pored nje, tik uz Lepenicu, prošla je 1876. godine i prva pruga u Srbiji, kojom je dovezen ugalj iz Senjskog rudnika za topolivnicu. Takođe, na tom mestu pročitane su odredbe Berlinskog kongresa i tekst člana 5 na osnovu kojeg je Srbija postala nezavisna. Tu je izgradio i tri konaka, muški, ženski i „Amidžin“, koji je jedini ostao, i sada je najstarija građevina u gradu.
Pored crkve se nalazila topolivnica, a sada su tu „Knežev arsenal“ i Muzej oružja, koji pruža fantastičan pogled na poslednja dva veka istorije Srbije: kakva smo sila nekada bili, ko su nam bili prijatelji, gde smo izvozili robu i kako su radnici živeli. Tu su napravljeni prva srpska ručna bomba, prva puška „kokinka“, prvi top, a u susednoj hali „Čaurnici“ 1884. godine, u prisustvu lepe kraljice Natalije, zasijala je i prva sijalica.
S leve strane Lepenice, preko Gornjeg ili „Ljubavnog“ mosta, nalazi se pijaca u stilu secesije - prva zatvorena pijaca, kao i „Amidžin konak“ i Spomenik palim Šumadincima, vajara Antona Augustinčića. Spomeniku je dva puta sečena ruka - prvi put da se odseče kruna, a drugi put da se vrati. U produžetku se nalaze prva gimnazija iz 1833. i Teatar iz 1835. godine.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu