Ovo su posledice ukoliko odbijete posao koji vam je ponudila NSZ! - iKragujevac


Vesti

Sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje je obrisano oko 500 osoba, zbog odbijanja ponuđenih poslova ili nejavljanja poslodavcu kojem su upućeni. Oni nisu "izbrisani" zauvek, već će na NSZ moći da se vrate po isteku roka od šest odnosno devet meseci.

Posle višemesečnog čekanja na konkretan posao, ponuđena prilika ponekad bude odbijena. Zakonska je obaveza Nacionalne službe za zapošljavanje da u takvoj situaciji skloni nezaposlenog sa liste čekanja.

Ukoliko poslodavac ponudi rad koji nije u skladu sa zakonom, ukoliko ponudi neke uslove rada koje lice ne može da prihvati iz opravdanih razloga ili ukoliko je na drugi način bilo sprečeno da se javi poslodavcu, svakako da će se to tolerisati.

Nisu svi na Birou da bi našli posao, tvrde u Nacionalnoj službi. Razne povlastice i oslobađanja plaćanja nekih naknada u punom iznosu, ali i s druge strane možda neka lica imaju posao koji rade u sivoj zoni pa im je u tom slučaju isplativije da nastave sa takvim statusom nego u legalnom radnom odnosu.

I dok čekaju da ih Biro pozove, nezaposleni priliku da zarade najčešće traže na internetu.

U prethodnoj godini najlakše su do posla dolazili inženjeri telekomunikacija. Terenski komercijalista je, prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, vrlo traženo zanimanje, ali ne i tako popularno, jer je zarada uslovljena učinkom.

Podaci NSZ pokazuju da 35 osoba više nije na evidenciji zbog neopravdanog odbijanja radnog angažovanja na privremenim i povremenim poslovima, 145 osoba obrisano je zbog neopravdanog odbijanja ponuđenog odgovarajućeg zaposlenja, a 459 lica obrisano je zbog neopravdanog nejavljanja poslodavcu kome ga uputi Nacionalna služba.

Zato, navode u NSZ, u interesu lica je da preduzima sve neophodne aktivnosti, koje mogu dovesti do poboljšanja njegove pozicije na tržištu rada, u smislu sticanja novih znanja, veština, radnog iskustva odnosno i do zapošljavanja.

Prosečna dužina traženja posla lica sa evidencije NSZ je četiri godine. Dugoročnom nezaposlenošću smatra se period čekanja preko 12 meseci, ali postoje lica koja se nalaze na evidenciji NSZ peko šest godina bez zaposlenja. Najduže na posao čekaju zaposleni u konfekcionarskoj delatnosti, daktilografi, tekstilci, tačnije krojači tekstila, šivači tekstila, knjigovođe. Prosečna dužina traženja posla je najmanja kod diplomiranih ekonomista, strukovnih vaspitača, diplomiranih pravnika, strukovnih ekonomista, doktora medicine, stomatologa. Oni u proseku čekaju na zaposlenje godinu do dve dana. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu