KRAGUJEVAC BEZ NASILJA: Sprečavanje nasilja u porodici! - iKragujevac


Vesti

Udruženje građana “Oaza sigurnosti“, pod pokroviteljstvom grada Kragujevca, započelo je realizaciju projekta “Raspakuj nasilje“, čiji je cilj podizanje svesti javnosti o neprihvatljivosti nasilja u porodici.

U okviru projekta, volonteri udruženja do sada su organizovali nekoliko akcija, kojima su edukovali građane o ovom problemu i o nadležnim institucijama koje pružaju mere zaštite.

Akcije su organizovane i u maloprodajnim objektima trgovinskih preduzeća, gde su volonteri “Oaze sigurnosti“ pomagali zaposlenima i kupcima, tako što su kupljene proizvode pakovali u papirne kese sa porukama o sprečavanju i suzbijanju nasilja nad ženama u porodici.

Govoreći o tome koliko je važna edukacija građana o ovom problemu, dr Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, iznela je podatak da su čak u 97% slučajeva prijavljenog nasilja žrtve žene, a svaka treća ženska osoba u Srbiji doživi neki vid nasilničkog ponašanja. Kragujevac je među prvima u Srbiji krenuo u borbu sa ovim problemom i potpisao Sporazum o postupanju i saradnji ustanova, organa i organizacija u situacijama nasilja u porodici i drugim slučajevima nasilja nad decom - objašnjava Damnjanović.

Inače, u Kragujevcu je 2005. godine osnovana Sigurna kuća, kada su počeli prvi koraci u uspostavljanju saradnje između institucija i drugih učesnika u procesu zaštite žrtava nasilja u porodici. Tokom proteklih godina ostvareni su značajni rezultati u zbrinjavanju žrtava nasilja u porodici, a zajednički rad je krunisan potpisivanjem Protokola o međusektorskoj saradnji u procesu zbrinjavanja žrtava nasilja u porodici.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu