NEMA LOGIKE: Porez na oružje se mora ukinuti! - iKragujevac


Vesti

Samo za porez na registrovano oružje građani Srbije su u prvih sedam meseci u republički budžet uplatili više od šest miliona evra, tačnije 759.954.399,66 dinara.

Najveći priliv ostvaren je tokom jula, kada je po ovom osnovu uplaćeno skoro 450 miliona dinara. To je, kako kažu u Ministarstvu finansija, posledica toga što su tokom juna i jula dostavljana rešenja po osnovu ovog poreza, a rok za plaćanje je 15 dana od dana dostavljanja rešenja.

U Srbiji je, inače, prema podacima MUP-a iz juna ove godine, registrovano 996.501 komada oružja. U tih skoro milion komada oružja ne spadaju samo pištolji i revolveri, već i lovačko i sportsko oružje, kao i neki drugi tipovi oružja.

Civili prosečno godišnje registruju čak 17.000 komada oružja, odnosno prosečno se dnevno registruje 46 komada.

Porez na registrovano oružje plaća se u godišnjem iznosu, po svakom komadu oružja.

A evo koliki je porez za različite vrste oružja.

Porez na automatsku pušku iznosi 12.700 dinara, porez na poluautomatsku pušku - 5.090 dinara, porez na oružje za ličnu bezbednost za koje je izdat oružni list za držanje oružja, odnosno kolekcionarska dozvola – 3.440 dinara, dok je porez na oružje za ličnu bezbednost za koje su izdati oružni list za držanje, odnosno kolekcionarska dozvola, kao i dozvola za nošenje oružja 17.160 dinara.

Nelegalno oružje

Najpopularnija puška na svetu AK47, poznatija kao „kalašnjikov“, glavni akter poslednjih pucnjava u Srbiji, na crnom tržištu može se kupiti i za 200 evra!

- Na crnom tržištu ima mnogo oružja, tako da se automatske puške mogu kupiti i za 100, a 200 evra je kvalitetnija - kaže kriminolog Dobrivoje Radovanović.

Zvanične procene MUP-a ukazuju da je u Srbiji registrovano 996.501 oružja. A koliko je nelegalnog nagađa se, a upravo su te cevi najčešće opasnost po bezbednost građana.

Ranijih godina je u Srbiji bilo i 1.2 miliona registrovanih oružja ali se taj broj evidentno smanjuje. Manji broj registrovanih oružja se smanjuje usled restriktivnog zakona o oružju i municiji a i usled poreza na oružje.

- „Kalašnjikov“, „hekler“, „uzi“ su oružja klasičnih kriminalaca. Čak 80 odsto ubistava u Srbiji počinjeno je nelegalnim oružjem.

Legalizacija oružja

MUP Srbije trenutno sprovodi akciju legalizacije i registracije oružja. Do 1. novembra vlasnici oružja mogu cevi i municiju da predaju policijskoj stanici bez dokazivanja porekla i neće odgovarati za neovlašćeno nabavljanje i držanje oružja.
U prethodnoj akciji, prošle godine, građani su predali 7.543 komada različitog oružja. Među njima je i 15 „zolja“, 287 automatskih pušaka i 32 automatska pištolja „škorpion“. Predato je i 1.107 bombi i eksplozivnih sredstava, a prikupljeno je 158.396 komada municije.

Iskreno verujemo da nijedna legalizacija oružja u Srbiji neće razoružati kriminalce a restriktivnim poreskim zakonima kao i zakonom o oružju i municiji običan građanin će se obeshrabriti da svoje oružje "vrati" u legalne tokove.

Zdravstveni pregled

Svi koji nose i poseduju oružje moraće da idu na preglede kod psihijatra, psihologa i oftalmologa kako bi se utvrdilo da oružje ne predstavlja problem za njih i okolinu.

Pregledi će biti obavezni na svakih pet godina i biće rigorozniji od pregleda za produženje vozačke dozvole. Novim pravilnikom Ministarstva zdravlja na prvom mestu predviđeni su psihijatrijski i psihološki nalazi kako bi se utvrdio eventualni pad praga tolerancije usled čega bi oružje moglo da predstavlja problem za njegovog vlasnika i za okolinu. Poseban akcenat stavljen je na psihološki intervju, kao i na procenu osobina ličnosti, njene emocionalne stabilnosti, senzibiliteta i psihičkog statusa.

Lekarski pregled obuhvatao bi i pregled lekara opšte prakse i neuropsihijatra, a ukoliko lekar proceni, dozvoljeno je raditi i druge lekarke preglede. Obavezna je i laboratorijska analiza krvi, kao i ispitivanje sluha i vida, što bi sve zajedno moglo da košta oko 4.000 dinara.
Pravilnik koji je Ministarstvo zdravlja donelo prošle nedelje predviđa i da građani koji žele oružje moraju dati pisanu saglasnost za obavljanje testa na psihoaktivne supstance. Ako je fizičko lice proglašeno zdravstveno nesposobnim za držanje i nošenje oružja, novi zdravstveni pregled nije moguć pre isteka roka od šest meseci.

Takse za ovu vrstu zdravstvenog pregleda (koji je u principu dobra stvar) se mora smanjiti a rok sa pet godina se mora podići bar na deset godina. 

Samo se u Srbiji plaća porez na lično naoružanje

Ovog poreza nema nigde u svetu. Tržišna vrednost oružja je često manja od poreza, „tetejac“ ne može da se proda ni za 20 evra, a nekome je to vredna uspomena.
Ovaj državni namet se pravda velikim brojem ilegalnih cevi u narodu, ali nikome nije jasno kakve to veze ima. Porez se naplaćuje na legalno oružje, dok sivo tržište radi nesmetano. U Ministarstvu finansija kažu da u ovom trenutku ne razmatraju ukidanje poreza na registrovano oružje za koje je izdato odobrenje.

Država "zarađuje" na porezu na oružje oko 9 miliona evra godišnje a šteta koja se prouzrokuje ovim porezom je mnogostruka, pa se time i korist proporcionalno i smanjuje.


 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu