Kragujevac: Dan mladih 2016 - iKragujevac


Vesti

Konferencijom za novinare, na kojoj su o temama koje se tiču mladih, govorili Snežana Klašnja, pomoćnica ministra omladine i sporta, Stefan Nikezić, pomoćnik gradonačelnika za unapređenje položaja mladih, Marija Đoković, koordinatorka Kancelarije za mlade Kragujevac i Branko Ratković, predsednik Udruženja za društveni razvoj mladih “Interaktiv“, obeležen je Dan mladih u Kragujevcu.

Grad Kragujevac razume probleme sa kojima se mladi danas suočavaju. Iz budžeta grada izdvajaju se sredstava za finansiranje nevladinog sektora koji se bavi pitanjima i potrebama mladih i omladinskom politikom uopšte. Pored toga grad finansira projekte mladih i pruža logističku podršku koja podrazumeva uključivanje javnih preduzeća, ustanova i uprava, objasnio je Nikezić, pomoćnik gradonačelnika.

Čestitajući mladima Srbije njihov dan, Snežana Klašnja, pomoćnica ministra omladine i sporta zadužena za omladinu istakla je da je stopa nezaposlenosti mladih od 15 do 30 godina u 2015. godini bila 33,3 odsto što je manje nego prethodnih godina ali da to nije dovoljno dobar rezulat i da je potrebno još više ulagati u mlade. Iako više od 50 odsto budžeta Ministartsva omladine i sporta se izdvaja za programe zapošljivosti i samozapošljivosti mladih potrebna i podrška drugih institucija.

Najveći izazov predstavlja povezivanje tržišta rada i obrazovnog sistema, odnosno omogućiti mladim ljudima da brže i lakše dobiju praksu i uz odgovarajuća znanja što pre krenu u svet rada – rekla je na konferenciji Snežana Klašnja, pomoćnica ministra omladine i sporta i dodala da su u toku analize stanja poslova mladih preduzetnika koji se bave perspektivnim oblastima kao što su IT tehnologija, kreativna industrija i poljoprivreda i šta je to potrebno uraditi u regulativnom okviru da bi se poboljšao pristup tim programima a mladi preduzetnici postali uspešni.

Konferencija je u partnerskoj organizaciji udruženja ALTOM, Omladine JAZAS-a i Interaktiv, održana u press sali Biznis – inovacionog centra a na panel diskusiji o iskustvima i najboljim rešenjima pitanja položaja i potreba mladih, njihovim programima, potrebnim prostorima kao i potreba mladih u tranziciji od obrazovanja ka zapošljavanju, govorili su i učesnici iz zemlje i regiona.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu