Poboljšanje energetske efikasnosti u školi “Moma Stanojlović“ - iKragujevac


Vesti

U okviru projekta "Energetska efikasnost u javnom zgradama", danas je u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, potpisan ugovor sa pet škola u cilju mera poboljšanja energetske efikasnosti.

Pomoćnik ministra za učenički i studentski standard i investicije Ljubiša Antonijević potpisao je ugovor, a radovi će biti izvođeni u osnovnim školama "Vuk Karadžić" iz Knića, "Moma Stanojlović" iz Kragujevca, "Vojvoda Mišić" iz Pecke, "Branko Radičević" iz Malog Zvornika , kao i u Tehničkoj školi "14. oktobar" iz Kraljeva. Vrednost radova je 1.641.514 evra.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja obezbedilo je sredstva za finansiranje radova na energetskoj sanaciji škola, na osnovu Sporazuma o zajmu potpisanog između Srbije i Nemačke razvojne banke-KfW na iznos od 15 miliona evra, a u okviru finansijske saradnje Nemačke sa Srbijom, navodi se u saopštenju ministarstva.

Sporazumom o zajmu predviđeno je da lokalne samouprave učestvuju u projektu sa iznosom od najmanje 10 odsto od vrednosti radova na energetskoj sanaciji objekata, i to kroz finansiranje pratećih mera sanacije objekta koje se ne odnose na energetsku efikasnost, već koje doprinose opštem poboljšanju komfora korišćenja objekata.

Vrednost radova u školi “Moma Stanojlović“ iznosiće oko 400 000 evra, od čega je iz kredita Nemačke razvojne banke obezbeđeno 360 000 evra. Preostali deo sredstava obezbedio je grad Kragujevac. Jedan od najstarijih školskih objekata biće kompletno renoviran što će obezbediti uštedu energije od 30 do 50 posto.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu