Profesionalizacija i modernizacija lokalne samouprave - iKragujevac


Vesti

Regionalni seminar pod nazivom “U susret primeni Zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave“ u organizaciji Stalne konferencije gradova i opština, Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu i Saveta Evrope, okupio je danas u hotelu “Kragujevac“ predstavnike lokalnih samouprava iz šumadijskog regiona.

Reč je o početku priprema za primenu Zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave koji je usvojen početkom godine, a čija primena počinje 1. decembra 2016. godine. Svrha ovih seminara je pružanje informacija i stručne podrške o novom pravnom okviru i obavezama gradova i opština u procesu implementacije ovog Zakona i uspostavljanju novog sistema za upravljanje ljudskim resursima u lokalnim upravama.

U ime grada Kragujevca koji je bio domaćin ovog seminara, učesnike je pozdravio Vitomir Nedeljković, član Gradskog veća za lokalnu samoupravu. - Svesni smo da ovaj Zakon uvodi značajne promene u organizaciju i funkcionisanje lokalne uprave i ima za cilj da uspostavi okvir za razvoj lokalnog službeničkog sistema po ugledu na organe državne uprave kao i sistem kontinuiranog stručnog usavršavanja zaposlenih. Jasno je da je reč o veoma važnom Zakonu koji je preduslov za uspostavljanje efikasne i moderne lokalne administracije koja treba da bude u službi građana – rekao je Nedeljković.

Zakon donosi niz novina, a neke od njih su uvođenje detaljnog uređenja konkursnih postupaka zapošljavanja i obaveze ocenjivanja službenika. Profesionalizacija, odnosno stručno usavršavanje, biće obavezan element ocenjivanja državnih službenika.

Prema rečima Nikole Tarbuka, pomoćnika generalnog sekretara SKGO, do kraja leta trebalo bi da budu završeni modeli pravilnika o sistematizaciji radnih mesta zaposlenih u upravama i model Kadrovskog plana, što su prva dva dokumenta koja svaka lokalna samouprava treba da usvoji kako bi se prilagodila zakonu. - Imajuću u vidu kompleksnost ovog procesa mi smo zajedno sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu i Savetom Evrope ušli u jedan projekat koji bi trebalo da u narednih godinu i po dana da podršku lokalnim samoupravama da se prilagode i reformišu procese upravljanja lokalnom administracijom. Prva aktivnost na tom poslu su ovi regionalni seminari koji su namenjeni političkim odlučiocima koje najpre želimo da upoznamo sa jednim okvirom koje donosi ovaj zakon. Na jesen ćemo krenuti sa konkretnim treninzima za načelnike uprava i zaposlene u kadrovskim službama – kaže Nikola Tarbuk.

O normativnim okvirima ovog Zakona i novinama koje unosi u rad lokalne samouprave govorio je Saša Mogić, pomoćnik ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu. 

 

izvor/foto: kragujevac.rs

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu