Razorene društvene vrednosti gurnule mlade u nasilje! - iKragujevac


Vesti

Nasilje među mladima sve više uzima maha. Brutalne scene u kojima se maloletnici iživljavaju nad svojim vršnjacima ili starijima, dramatični su pokazatelj razorenih društvenih vrednosti.

 Na takvo ponašanje svakako utiču loši uzori koji se promovišu na društvenim mrežama, jaz između lakoće života koja se nudi u rijaliti programima i stvarne besperspektivnosti.
Deca su sve više prepuštena sebi jer roditelji u sve neizvesnijoj borbi za egzistenciju očito imaju sve manje vremena da se njima bave. Međutim, ključni je problem u političkom i društvenom sistemu, u kome su partijska pripadnost i olako sticanje profita i dalje dominantni principi, a ne moralno ponašanje, znanje i rad.
Mladi u Srbiji sve su nasilniji, a poslednjih godina ovaj problem mnogo je uočljiviji jer tinejdžeri snimke svojih nedela često objavljuju na Internetu. Fizička i verbalna agresija, korišćenje oružja i napadi na vršnjake i starije, odavno su postali učestali.
Ovakvi problemi ne mogu, a da ne donesu osećaj nemira i nelagode, kao i pitanje „Kako da se ova situacija promeni?“
Realnost nije lepa i ona nam govori da nema mnogo rešenja koja bi mogla da dopru do omladine.
Ako uzmemo u obzir da „Nasilje rađa nasilje“, onda mozemo da pokušamo da verujemo da će dobro roditi dobro.
Svako od nas mora da bude deo rešenja.
Budimo deo promene. To se posebno odnosi na roditelje adoslescenata. Nemojte da na agresiju udarate agresijom. Pokušajte da doprete do svojih najbližih. Bilo vi njima roditelj, rođak ili komšija, neka znaju da imaju kod koga da se povere i posavetuju. Možda promene neće biti odmah vidljive, ali od sitnica se kreće. Razumevanje i podrška su ključni faktori za sazrevanje i izgradnju dobrog karaktera.
Savet psihologa ili psihijatra ne donosi ništa osim recepta. U tim razgovorima nema brige niti saosećajnosti koju može da pruži neko koga znaju. Jedna od najdubljih čovekovih potreba je da bude prihvaćen i voljen. Neka hladne i okrutne društvene mreže prestanu da im budu jedini izvor „slobode govora“.
Iznenadne pohvale kada ih ne očekuju mogu da imaju mnogo više uticaja nego što može da se pretpostavi. Lepe, blage reči daleko idu. Dok pomažete onima kojima je pomoć potrebna, nadograđujete i sami sebe. Budite primer koji će da slede i poštuju, kako bi i oni znali i imali šta da prenesu svojoj deci.
Ne odustajmo od nade.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu