Pedijatrijska klinika u oviru KC BEZ KLIME! Neophodna revitalizacija centralne klime! - iKragujevac


Vesti

 

Revitalizacija centralne klime kojom bi se smanjili troškovi korišćenja brojnih klima uredjaja u Kliničkom centru, koštala bi oko 200 hiljada evra.

Iako centralna klimatizacija u Kliničkom centru u Kragujevcu ne funkcioniše godinama, oko 80 odsto prostora rashladjuje se uglavnom split sistemima.

Na ekstremnim temperaturama najteža situacija je u starim izdvojenim objektima, Klinici za pedijatriju, kožnom odeljenju, urologiji.

Revitalizacija centralne klime kojom bi se smanjili troškovi korišćenja brojnih klima uredjaja u Kliničkom centru, koštala bi oko 200 hiljada evra.

Na visokim temperaturama, bolničke sobe uglavnom se rashladjuju klima uredjajima koji su postavljeni gde je i najviše pacijenata, kao što je slučaj u hospitalnom delu hirurgije.

Pokrivenost rashladnim uredjajima je oko 80 odsto.

Ipak u pojedinim sobama nema klimatizacije, i tokom leta obično prazni kreveti na hirurgiji su sada puni, zbog brojnih povreda gradjana kao i porasta broja onkoloških pacijenata kojima je potrebna hirurška intervencija.

Problem su i pojedine ambulante kao i hodnici koji ne mogu da se rashlade običnim split klimama.

Pedijatrijskoj klinici koja je u procesu renoviranja hospitalnog dela i Školskog dispanzera za ambulante i laboratorije nedostaju klima uredjaji.

Nadaju se da će im pomoći i donatori.

Nekoliko stotina klima uredjaja po odeljenjima Kliničkog centra troši mnogo struje a i često se kvare, pa bi najbolje rešenje bila popravka centralne klime koja je inače uradjena po nemačkom modelu.

Uprava Kliničkog centra inače je Ministarstvu zdravlja uputila zahtev da u plan za investicije za 2017. godinu uvrsti upravo rešavanje problema centralne klimatizacije.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu