UPOZORENJE: Deci nikako ne davati kinder čokoladice! - iKragujevac


Vesti

Nemačko udruženje za zaštitu potrošača saopštilo da „kinder“ čokolade sadrže mineralna ulja koja se koriste u preradi nafte, dok „kinder“ jaja sadrže vosak.

Omiljene dečje poslastice dece „kinder“ čokolada i „kinder“ jaja sadrže opasne supstance koje izazivaju rak i mutaciju gena, rezultat je istraživanje nemačkog udruženja zaštitu potrošača „Fudvoč“!

Naime, svima dobro poznate „kinder“ čokoladice, koje su roditelji u Srbiji decenijama bezbrižno davali svojim mališanima, navodno sadrže aromatizovani uljani ugljovodonik (MOAH), koji je zapravo nusprodukt prerade nafte!

Reciklirana pakovanja

- Testiranjem je utvrđeno da čokoladice proizvođača „Kinder“ sadrže veoma opasan nivo MOAH, koji uopšte ne sme da bude prisutan u hrani. Evropska agencija za bezbednost hrane smatra da su zasićena mineralna ulja kancerogena, ali i da izazivaju mutaciju gena. Savetujemo da ne kupujete ovaj proizvod, jer sadrži previsoke nivoe MOAH - rekao je za nemačke medije istraživač Džonas Heg.

Udruženje „Fudvoč“ je u svom saopštenju objasnilo i da se ta supstanca prenosi u hranu preko recikliranog pakovanja, koje je prethodno štampano mastilom koje u sebi sadrži ova ulja.

Međutim, ovo izgleda nije jedini problematičan „Kinderov“ proizvod, jer su se još 2015. godine pojavile spekulacije da njihovo jaje „kinder džoj“ sadrži vosak kojim su premazani i stiropor kontejneri, a koji takođe izaziva rak. Prema regulativi Agencije za lekove i hranu FDA, koja datira još iz 1938, „kinder“ jaja su zabranjena za prodaju i uvoz u Americi jer se smatraju opasnim za decu. Kazna za pokušaj „krijumčarenja“ tog slatkiša u SAD iznosi 2.500 dolara po jajetu.

Onkolog Vladimir Kovčin smatra da je moguće da ovi slatkiši sadrže neke kancerogene materije, ali da su potrebna dodatna ispitivanja.
- Svi dugotrajni proizvodi sadrže emulgatore, koji imaju štetno dejstvo i od kojih su neki kancerogeni, pitanje je samo u kojoj količini ih ima u nekom proizvodu. Teoretski je moguće da neka od supstanci u „kinder“ čokoladi može da bude kancerogena, ali teško je zasad bilo šta tvrditi bez neophodnih hemijskih analiza - kaže Kovčin za Kurir.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu