SKANDALOZNO: U Kragujevcu pokradeno 100.000 kilovat-sati električne energije - iKragujevac


Vesti

Stručne ekipe „EPS distribucije” otkrile su samo tokom jednodnevne kontrole da je u Kragujevcu pokradeno 100.000 kilovat-sati električne energije.

Istovremeno su njihove kolege tokom provere 170 drugih mernih mesta utvrdili da je u četiri slučaja krađe struje EPS oštećen za 870.000 dinara ili 7.000 evra.

Koliko je krađa električne energije uzela maha, potvrđuje i podatak da je u proteklih godinu dana (od jula 2015. do juna 2016. godine) „EPS distribucija“ za neovlašćeno korišćenje električne energije otkrila 95,5 miliona kilovat-časova ukradene električne energije.

Dugovi iznose oko 1,5 milijardi evra za nenaplaćena potraživanja.

Gubici „EPS distribucije“ u 2015. godini bili su 14,01 odsto, što je manje od 14,71 odsto koliko je bilo predviđeno planom poslovanja za 2015. godinu. U EPS-u tvrde da se akcijama jedinstvenih timova za otkrivanje neovlašćenog korišćenja električne energije staje na put krađi struje.

U EPS-u, istovremeno, ističu da je u prvom kvartalu 2016. godine podneto 1.837 krivičnih i 105 prekršajnih prijava, a 475 puta je uz asistenciju policije kontrolisan pristup mernom mestu čiji vlasnici nisu ranije dozvoljavali pristup.

Pošto je produžen rok za plaćanje sa popustom, više od 50 odsto domaćinstava ostvaruje pravo na popust od pet procenata na redovno izmirivanje računa.

EPS je odlučan da nastavi reformski put, koji je zadala vlada, jer samo tako može postati efikasnija kompanija.

Koga uhvate u krađi, ostaje bez brojila i merno mesto se demontira, a da bi ponovo imali struju, nije dovoljno platiti račune i kaznu, jer većina opet mora da traži saglasnost za priključak na mrežu, što dodatno košta.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu