Delegacija Šumadije na Skupštini evropskih regiona u Norveškoj - iKragujevac


Vesti

Domaćin Skupštine evropskih regiona (AER) koja je održana od 22. do 24. juna bila je norveška regija Nordland u gradu Bodo i okupila je preko 300 delegata iz regija širom kontinenata. Na toj Skupštini priliku da se predstavi imao je i region Šumadije i Pomoravlja, koji je usvajanjem zahteva za članstvo Regionalne agencije za ekonomski razvoj od strane Generalne Skupštine AER dobio status pridruženog člana u martu ove godine.

Region Šumadije i Pomoravlja predstavljala je Minja Obradović predsednik Skupštine osnivača Regionalne agencije za razvoj i član Gradskog veća za investicije i upravljanje projektima.

Sve opštine regiona podržavaju članstvo naše Regionalne agencije za razvoj u Skupštini evropskih regiona jer smo zainteresovani za partnerstva sa regionima i gradovima širom Evrope. Nastojimo, rekla je u svom obraćanju Minja Obradović, da uspostavimo političke, poslovne i kulturne veze sa svima koji vide svoj interes u saradnji sa našom zemljom, kroz zajedničke projektne ideje koje će doprineti daljem prosperitetu i razvoju naših regiona.

Inače, Skupština evropskih regiona (AER) je neprofitna organizacija koja je svoj rad započela pre 30 godina. AER se smatra inicijatorom stvaranja Komiteta regiona (CoR) 1994. godine i Komore regiona u okviru Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti (CLRAE).

Članstvo u AER, prema rečima Minje Obradović, ima višestruke koristi za čitavu teritoriju Šumadije i Pomoravlja naročito u smislu mogućnosti direktnog prisustva u Briselu, što je od izuzetnog značaja ako se ima u vidu da je kancelarija regiona u centru EU administacije ugašena. Kroz organe AER Šumadija i Pomoravlje mogu direktno da utiču na razvoj politika koje se tiču regionalnog razvoja. Članstvo je i prilika stvaranja brojnih mogućnosti za ostvarivanje kontakata sa ostalim članicama, uspostavljanje saradnje u različitim oblastima, kao i učešće u projektima AER i njenih članica.

Uskladu sa novom strategijom EU 2020. AER je otvorila novo poglavlje u promociji regiona u Evropi, pod motom “Evropa od regiona“. AER predstavlja glas regiona Evrope u svrhu promovisanja regionalnih interesa u Evropi i šire i podsticanja međuregionalne saradnje, promovisanja, razmene iskustava i razvoja regionalnih politika. 

 

izvor/foto: kragujevac.rs

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu