Kineske investicije u Šumadiji - iKragujevac


Vesti

Svoje privredne i investicione potencijale, Kragujevac bi uskoro mogao da predstavi kineskim kompanijama i posredstvom Kancelarije za inostrane poslove Šiana, sa kojim je prošle nedelje potpisan sporazum o uspostavljanju prijateljskih odnosa dva grada.

To bi, prema rečima člana Gradskog veća za investicije i upravljanje projektima Minje Obradović, mogao da bude prvi korak u predstavljanju mogućnosti za ulaganje u centar Šumadije. Prvi koraci u međusobnim kontaktima dva grada, pored učestalijih poseta u cilju što boljeg uspoznavanja i razmatranja mogućnosti za saradnju, biće kulturna razmena. Saradnja u oblasti kulture je, prema oceni Minje Obradović, člana Gradskog veća za investicije i upravljanje projektima, najbrža i najjednostavnija. Kako bi se kragujevačka kultura približila građanima Šiana, za sada je planiran boravak naših muzičkih ansambala u kineskom Šianu.

Ipak, najbitnija je privredna saradnja, pa će potencijalnim kineskim investitorima u narednom periodu biti predstavljeni potencijali Kragujevca. Grad Kragujevac je već započeo realizaciju prvih kineskih investicija. Sa kineskom kompanijom CMEC potpisan je sporazum o saradnji koji podrazumeva izgradnju velike klanice i postrojenja za preradu mesa odakle će se meso direktno izvoziti za Kinu. Prva kineska investicija biće pozitivan signal i za ostale ulagače iz Kine.

Pored kompanije Huavej sa kojom je sklopljen sporazum o saradnji, Kragujevac je, kako je rečeno, potpisao memorandum i sa još jednom velikom kineskom kompanijom koja trenutno radi studiju izvodljivosti ulaganja u Kragujevac.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu