Ovih 5 brojki vam mogu spasiti život! - iKragujevac


Vesti

Ovih 5 brojki vam mogu spasiti život, i morate ih upamtiti!

1. KRVNI PRITISAK
Normalna vrednost krvnoga pritiska omogućava normalno funkcionisanje organizma je 120/80 mmHg. S godinama vrednosti postaju nešto više, ali nikada ne bi smeo biti viši od 140/90 mmHg. Visok krvni pritisak naziva se i “tihi ubica” i zbog toga ga je potrebno redovno kontrolisati.

2. HOLESTEROL
Većina nije svesna koliko visok holesterol može biti opasan. Holesterol je zapravo masnoća u krvi bez koje naše telo ne može da funkcioniše, ali kada se značajno povećan dolazi do opasnih kardiovaskularnih bolesti. Poželjna je kontrola jednom godišnje.

Visina holesterola sastoji se od dve vrednosti. LDL predstavlja loš, a HDL dobar holesterol. Normalna vrednost trebalo bi da bude manja od 5,0 mmol/L, a lošeg holesterola od 3,0 mmol/L.

3. TSH
Ova skraćenica predstavlja hormon štitne žlezde koja utiče na funkciju svih organa. Pojačano ili smanjeno lučenje hormona štitnjače može biti vrlo štetno i opasno za zdravlje celog organizma.
Referentne vrednosti koje upućuju na normalan rad štitnjače su od 0.27 do 4,20 mU/L.

4. ŠEĆER U KRVI
Dijabetes je hronična i neizlečiva bolest, koja nastaje usled smanjenog lučenja insulina zbog čega dolazi do porasta glukoze u krvi. Kako bi se sprečio razvoj bolesti važno je dijagnostikovati je što ranije.
Za kontrolu šećera dovoljan je jednostavan krvni test. Nivo šećera u krvi ujutru pre obroka mora biti manji od 5,5 mmol/L, a nakon jela ne sme preći 7,8mmol/L.

5. KALORIJE
Ako je količina kalorija unetih u organizam veća od potrošene energije, stvara se masno tkivo. Povećanje masnog tkiva dovodi do gojaznosti, koja može izazvati brojne zdravstne tegobe.
Prosečan broj kalorija u toku dana koji se smatra optimalnim je 2.000, ali može biti nešto niži kod žena starijih od 50 godina ili neaktivnih osoba i onih sitnije građe.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu