POTPISAN SPORAZUM: Kinezi dolaze u Kragujevac! - iKragujevac


Vesti

Delegacije Srbije i Kine potpisale su danas u Beogradu ukupno 22 sporazuma o saradnji, među kojima je i Zajednička izjava Srbije i Kine o uspostavljanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva, koju su potpisali predsednici Tomislav Nikolić i Si Đinping.

Potpisani su sporazumu iz oblasti građevinarstva, infrastrukture, telekomunikacija, trgovine, odbrane, medija, a jedan od najvažnijih je sporazum o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji autoputa na deonici Surčin – Obrenovac na Koridoru 10.

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić i stalni član Komunističke partije Kine Komiteta Šanši provincije Vei Mindžou potpisali su sporazum o uspostavljanju prijateljskih odnosa između Kragujevca i grada Siana. Sporayum predviđa uspostavljanje saradnje u oblasti ekonomije i trgovine, nauke i tehnologije, kulture, obrazovanja, sporta i zdravstva.

Srbija je za Kinu iskren prijatelj i pouzdan partner, poručio je predsednik Kine Si Đinping.Si je u obraćanju medijima u Palati Srbija u Beogradu rekao da su odnosi dve zemlje u usponu, da neprekidno rastu i da se produbljuju. Postoji istorijska potvrda ovih odnosa. Kina želi da nastavi da produbljuje prijateljske odnose sa Srbijom i da dve zemlje nastave da budu pouzdani partneri”, rekao je Si. On je naveo da je veoma srećan što je poseta Srbiji protekla u lepoj organizaciji i prijemu sa srpske strane. Ovo je jedan korak u produbljivanju odnosa između dve zemlje i želim da izrazim najdublje poštovanje”, rekao je Si. On je naveo da je srpska istorija i kultura duga i da sve to na narod Kine ostavlja veoma dubok utisak.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu