Na prugama u Srbiji nema više monopola! - iKragujevac


Vesti

Zahvaljujući plaćenoj naknadi za pristup infrastrukturi, voz iz firme "Kombinovani prevoz" moći će da saobraća državnim prugama. 

Kompozicija firme "Kombinovani prevoz" se sastoji od dve dizel lokomotive serije 647, i u nedelju 12.juna železničkom trasom Kragujevac-Lapovo je prešla oko 30-ak kilometara.

Prva vožnja je protekla bez komplikacija i problema. Sertifikat za bezbednost u železničkom saobraćaju i licencu za prevoz robe 2007.godine je prva dobila u Srbiji firma "Kombinovani prevoznik", koja je i vlasnik 13 električnih i dizel lokomotiva. Ta firma je iskoristila zakonske mogućnosti i zakupila trasu od "Infrastrukture železnica Srbije" tako da u Srbiji više ne postoji monopol na organizovanje železničkog saobraćaja.

Do sada su organizaciju železničkog saobraćaja u Srbiji obavljale državne kompanije "Železnice Srbije", odnosno nakon reforme novoformirane železničke kompanije za putnički i teretni saobraćaj "Srbija Voz" i "Srbija Kargo".

U saopštenju je ukazano i da je uvođenem privatne firme uspešno nastavljena reforma železničkog sektora "što je bio i jedan od zahteva Međunarodnog monetarnog fonda, ali i pretpostavka otvaranja novih poglavlja u pregovorima za pristupanje EU".

U daljoj budućnosti planira se uvođenje teretnih vozila u saobraćaj na komercijalnoj osnovi. 

 

 

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu