"Dani otvorenih dvorišta" u Vlakči - iKragujevac


Vesti

U subotu, 11. juna, u Vlakči je održana manifestacija ,,Dani otvorenih dvorišta Vlakče“ i obeležena je godišnjica rođenja prvog srpskog pilota Mihajla Petrovića u organizaciji Zavičajnog udruženja „Mihajlo Petrović“ iz Vlakče.

 U okviru ove manifestacije prisutni su posetili rodnu kuću Mihajla Petrovića, prvog pilota u Srbiji koji je poginuo na borbenom zadatku u selu Barbaruši kod Skadra marta 1913. godine. Takođe, u porti seoske crkve je organizovana, po deseti put, manifestacija „Dani otvorenih dvorišta Vlakče“. Izabrana su najlepša dvorišta u četiri kategorije, najlepše dvorište, najlepše park dvorište, najlepše etno dvorište i najlepši detalj.

 U konkurenciji je bilo 40 domaćinstva koja su posetili članovi žirija i odabrali najlepša dvorišta. Za Najlepše dvorište izabrano je dvorište Ratka Jovanovića, najlepše park dvorište je dvorište Nade Gajić, najlepše etno dvorište ove godine je dvorište Drage Pavlović, a najlepši detalj je izabaran u dvorištu Zorana Ješića. Za tri prvoplasirana domaćinstva iz svake kategorije obezbeđeni su prigodni pehari. Tom prilikom organizovan je i bogat kulturno umetnički program. U programu su ućestvovali Vokalni orkestar ,,Smilje“ iz Beograda , glumac Aleksandar Dunić, KUD ,,Oplenac“ iz Topole, veterani akademskog folklornog ansambla ,,Svetozar Marković“ iz Kragujevca i solisti Andreja Nikolić i Katarina Ralović.

 Sva nagrađena dvorišta će učestvovati u izboru za najlepše dvorište na teritoriji Kragujevca. Ove godine za ,,Dane otvorenih dvorišta” prijavljeno je preko 78 domaćinstava u 20 sela na području Kragujevca.

Izbor za najlepše dvorište u Centralnoj Srbiji biće održan 12. jula 2016. godine u Topoli, gde će se pored najlepših dvorišta iz Kragujevca, takmičiti i najlepša dvorišta iz Topole, Batočine, Lapova, Knića, Rače, Rekovca , Despotovca i Brusa.

GTO

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu