PROMENILI STE ADRESU STANOVANJA: Lako je sa ličnom kartom, a da li morate da MENJATE PASOŠ? - iKragujevac


Vesti

Zbog promene mesta prebivališta dolazimo u situaciju da menjamo i lična dokumenta koja su nam kasnije potrebna za na primer prijavu na Biro za zapošljavanje ili zdravstveno osiguranje.

Sve to iziskuje dosta vremena i određenu količinu novca, a svakako nam je u interesu da uštedimo što više kada su u pitanju i vreme, i novac.

Na primer, ako se iz Kraguejvca preselite u Beograd, i u ličnoj karti promenite adresu prebivališta, znači li to da ćete morati da dajete dodatni novac i vadite novi pasoš iako vam postojeći još uvek nije istekao.

– Imajući u vidu da je podatak o adresi prebivališta vidljiv podatak u obrascu putne isprave, odredama Zakona o putnim ispravama regulisano je da će se licu koje poseduje putnu ispravu čiji rok važenja nije istekao, na zahtev, izdati nova putna isprava, između ostalog i u slučaju promene ličnih podataka, uključujući i promenu adrese prebivališta. U konkretnom slučaju, zbog promene adrese prebivališta lice nije u obavezi da menja pasoš čiji rok važenja nije istekao – rekli su nam iz Ministarstva unutrašnjih poslova.


Napominjemo da je posedovanje putne isprave pravo svakog državljanina Republike Srbije, a ne obaveza, dodali su iz MUP-a.

 

Izvor: Telegraf

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu