KRAGUJEVČANI pokazali humanost: Dobrovoljna akcija davanja krvi - iKragujevac


Vesti

Akcija dobrovoljnog davanja krvi pod nazivom „Maj 2016” u restoranu „Biblioteka kod Milutina” proteklog vikenda uvećala je rezerve krvi kragujevačkog kliničkog centra pred uvek problematične letnje odmore. Od ranog jutra popularni ugostiteljski objekat na ulazu u Kragujevac od Topole privlačio je namernike, stalne goste i njihove prijatelje na ovu humanu akciju.

- Prikupili smo 122 jedinice krvi, a zbog zdravstevnih tegoba odbili smo 23 osobe, sumirala je akciju Marina Stojanović, propagator Službe za snabdevanje krvi KC Kragujevac.

Uz želju da ova humanitarna akcija postane tradicionalna, braća Stavro i Miloš Rašković, naslednici dobrog ugostititeljskog glasa oca Milutina, kažu koju i o svom objektu.

- Postojimo i radimo skoro trideset godina, više puta smo menjali lokaciju i skrasili smo se 2005. godine ovde, na Beogradskom putu. Ime smo dobili na ideju naših gostiju. Specijaliteti naše kuće su jagnjetina i prasetina sa ražnja, roštilj, jagnjeća sarmica i drugi specijaliteti naše srpske kuhinje. Možemo se pohvaliti gostima, uglednim ličnostima iz sveta umetnosti kulture, novinarstva, politike: Petrom Božovićem, Vojinom Cvetkovićem, Aljošom Vučkovićem, Ivanom Ivanovićem...

Atmosfera pre podne pomalo filmska, vratila se „ekipa” sa Ravne gore. Šubarare, kokarde i šale na račun visokog pritiska, za koje odbijeni krive promenu vremena a ne rakiju. Na poljskim krvetima mladi - dame i mladići, kamere TV ekipa i sevanje bliceva mobilnih telefona garantuju dobru medijsku promociju.

- Ja sam na ovom mestu krv dao i prošli put, pre pet godina, a danas sam doveo i komšiluk, hvali se mašinski tehničar Stevan Pušonja, kome je ovo 69. put da daje tečnost što život znači. Danijela Milosavljević je za akciju doznala na Internetu i prvi put je dala krv u „Biblioteci“.

Akciju je propratio i Neša Radovanović, ugostitelj iz Žarkova, koji će u septembru u svoj kafani deveti put organizovati akciju koju je – kao i ovu u „Biblioteci kod Milutina“ - svojevremeno inicirao i osmislio glumac Petar Božović. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu