Počinje festival “Tragom Teslinih otkrića“ - iKragujevac


Vesti

Povodom 160 godina od rođenja Nikole Tesle, grad Kragujevac u saradnji sa Univerzitetom u Kragujevcu i Prirodno-matematičkim fakultetom organizuje festival pod nazivom “Tragom Teslinih otkrića“ koji se održava u sredu, 18. maja, na Prirodno-matematičkom fakultetu.

Svečano otvaranje festivala planirano je za 11 časova u sali Prirodno-matematičkog fakulteta. U ovom delu nastupiće umetnica Svetlana Spajić, ženska-pevačka grupa “Nikola Tesla“, monolog Nikole Tesle izvešće glumac Čedomir Štajn, a gost iz muzeja “Nikole Tesle“ iz Beograda održaće kratko predavanje.

Nakon svečanog otvaranja, u holu Instituta za fiziku biće otvorena izložba replika Teslinih patenata. Pored radova koji su uradili studenti fizike biće izloženi i radovi studenata sa drugih fakulteta i iz srednjih škola, tako da je ovaj festival ujedno i jedna vrsta takmičenja gde ćemo na kraju proglasiti najbolje replike.

Nagrade za najbolje radove biće dodeljene 11. juna u Knjaževsko-srpskom teatru, gde će u holu pozorišta ponovo biti izloženi najbolji studentski i učenički radovi – kaže Srećko Trifunović, dekan PMF-a.

Izložba replika Teslinih patenata u holu Instituta za fiziku biće otvorena u 12:30 sati, odmah nakon svečanog otvaranja.

Prema rečima prof. dr Srećka Trifunovića, dekana PMF-a, početna ideja je bila da se festival posvećen Nikoli Tesli organizuje u saradnji sa Univerzitetom iz Banja Luke. Na kraju je dogovoreno da se centralna proslava koja će biti organizovana na rodjendan Nikole Tesle, 10. jula održi u Banja Luci na kojoj će učestvovati predstavnici grada Kragujevca i Univerziteta.

U okviru umetničkog dela festivala, od 19 časova, u Svečanoj sali PMF-a nastupiće glumci SKC-a koji će odigrati igrokaz o Nikoli Tesli, Voja Spasić, operski pevač sa “Arhangelima“, ženska pevačka grupa “Nikola Tesla“, pevačka grupa “Studenac“, folklorni ansambl “Svetozar Marković“.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu