BRAVO: Kragujevac dobija NAUČNI klub - iKragujevac


Vesti

U svečanoj sali hale “Jezero“ danas je svečano potpisan Memorandum o saradnji između Grada Kragujevca, Centra za promociju nauke Beograd i Centra za stručno usavršavanje zaposlenih u obrazovanju Kragujevac.

Potpisnici Memoranduma u ime grada Boris Kovačević, član Gradskog veća za vanprivredu, u ime centara Zorica Nikolić, direktorka CSU Kragujevac i Nemanja Đorđević, direktor CPN Beograd. Nakon potpisivanja predstavnici Ministarstva, Grada Kragujevca, Školske uprave, obrazovnih institucija, direktori i profesori osnovnih i srednjih škola, učenici, obišli su prostorije Naučnog kluba. Preuređene i adaptirane prostorije prvog naučnog kluba u Kragujevcu nalaze se na spratu Sportske hale “Jezero“.

U opisivanju svog grada Kragujevčani koriste sintagme kao što su prva prestonica u kojoj je uspostavljena prva srpska država, otvorena prva gimnazija, prvi teatar, prvi Licej, prva biblioteka. Danas, Centar za stručno usavršavanje zaposlenih u obrazovanju Kragujevac dodaje još jednu stavku - prvi Naučni klub – rekla je na otvaranju Zorica Nikolić, direktorka Centra i istakla da je ovim klubom iskorišćena prilika da se obezbede još bolji uslovi za rad sa učenicima i da će zbog toga mladi ostati ovde i raditi za svoj grad i svoju zemlju.

Kragujevac kao univerzitetski grad u kome su uspostavljeni temelji obrazovanja u Srbiji od prve gimnazije i danas do Centra izvrsnosti, među univerzitetskim profesorima ima priznate naučne radnike u svetu i kod nas. Učenici osnovnihi srednjih škola na takmičenjima iz prirodnih i društvenih nauka ostvaruju prestižne rezultate te otvaranje Naučnog kluba predstavlja nit koja će povezati sve nadarene đake, produbiti i nadograditi njihova interesovanja i pomoći im da se usavrše van obaveznog obrazovnog sistema. Zadatak lokalne samouprave, države i obrazovnih institucija je da ih bodrimo, podržimo i omogućimo im da to i ostvare – rekao je Boris Kovačević, član Gradskog veća.

Pored Kragujevca, naučni klubovi biće otvoreni u još 11 gradova Srbije. Ideja je da to budu mesta koja će osluškivati potrebe učenika i nastavnika i gde će, kroz predavanja i radionice, na neformalan način sticati nova znanja.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu