TRŽIŠTE RADA u Srbiji posle ove promene više NEĆE BITI ISTO - iKragujevac


Vesti

Najkasnije do kraja godine ili početkom sledeće, Srbija bi trebalo da dobije Nacionalni okvir kvalifikacija. Koristi od toga trebalo da bi da imaju i učenici i studenti, ali i privreda.

Kvalifikacija, naime, treba da pokaže šta određena osoba ume i može da uradi, a ne samo koju školsku spremu ima i koju školu je završila.

 NOKS treba da podupre reformske procese kojima će se unaprediti obrazovni sistem, tako da iz njega izlaze kompetentni pojedinci koji mogu da odgovore na potrebe tržišta rada, društva kao celine, ali i da zadovolje svoje lične potrebe.

Okvir kvalifikacija će, kako kaže, pomoći učenicima i studentima da bolje razumeju mogućnosti koje im pruža obrazovni sistem, imaće veću mobilnost, horizontalnu i vertikalnu, kroz obrazovni sistem.

NOKS će obezbediti prepoznavanje i priznavanje neformalnog i informalnog učenja, ali i uporedivost i prepoznatljivost kvalifikacija stečenih u Srbiji sa onima stečenim u drugim zeljama, kao i obrnuto. Od poslodavaca se očekuje da se aktivno uključe i daju svoj doprinos razvoju obrazovanja, a za uzvrat će dobiti odgovarajuću kvalifikovanu radnu snagu - kaže posebna savetnica ministra.

Ovim zakonom bi, naime, trebalo da bude uspostavljeno socijalno partnerstva sa privredom i svim produktivnim delovima društva, koje sada ne postoji.

 

 

Izvor:Blic

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu