Evo gde su jaja i farbe za jaja ispravna za konzumiranje - iKragujevac


Vesti

Ponuda i potražnja jaja na kragujevačkim pijacama, uoči najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa po tradiciji je znatno veća.

U "Gradskim tržnicama" kažu da se jaja koja se podaju na tezgama tog javno-komunalnog preduzeća redovno kontrolišu i da su potpuno ispravna za konzumiranje.

Sa druge strane, nadležni iz Regionalnog savetovališta za potrošače apeluju na građane da boju za farbanje jaja isključivo kupuju u prodajnim objektima.

Analizu ispravnosti jaja koja se prodaju na kragujevačkim pijacama jednom mesečno rade akreditovane laboratorije Instituta u Kraljevu i Jagodini.

Dosadašnje analize pokazuju da nije bilo neispravnosti u kvalitetu jaja, a kontroliše se ispravnost namirnice na prisustvo bakterije salmonele.

U Gradskim tržnicama naglašavaju da se jaja ne mogu naći na pijačnim tezgama ukoliko prodavci i zakupci nemaju važeću dokumentaciju, uz napomenu da velike farme analizu rade i dva puta u toku meseca.

U Regionalnom savetovalištu za potrošače u Kragujevcu napominju da se boje za farbanje jaja, kao i drugi proizvodi, kupuju isključivo u prodajnim objektima i da, zbog sitne uštede, nije preporučljivo boju kupovati na pijacama, ili drugim mestima.

Boja za jaja mora da ima deklaraciju, na ambalaži mora biti naglašen rok upotrebe i ko je proizvođač, ali i koje aditive proizvod sadrži.

Voće i povrće koje se prodaje na gradskim pijacama, a koje stiže iz uvoza kontroliše fitosanitarna inspekcija.

Cena jaja kreće se od 7 do 12 dinara, a pored kokošijih, na pijačnim tezgama nalaze se još i guščija, pačija i ćureća.

Tokom predstojećih praznika, Gradske tržnice neće raditi samo na Vaskrs. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu