NAJČEŠĆA PREVARA PRODAVACA: Vraćanje kilometraže - iKragujevac


Vesti

Opšte je poznato da postoji tesna međuzavisnost između broja pređenih kilometara polovnog automobila i cene koja će za njega biti ostvarena ukoliko se on prodaje.

Svako ko se raspituje o nekom polovnom automobilu obavezno pita za ovaj podatak i on je vrlo važan faktor prilikom odlučivanja. Nažalost, pojedini trgovci vraćaju kilometražu na vozilima jer nasuprot želje kupca da za svoj novac dobije što bolji automobil, stoji njihova želja da svoj polovnjak prodaju što skuplje.

Prevara sa brojačem kilometara ni u kom slučaju nije posebnost našeg tržišta polovnjaka. „Američka nacionalna agencija za sigurnost u saobraćaju” (National Highway Traffic Safety Administration) procenjuje da svake godine kupci polovnih automobila u SAD-u gube 4 milijarde dolara zbog ove prevare i da se u proseku kilometraža vraća na oko pola miliona polovnih automobila godišnje. 

 Korekcija kilometraže od 20 evra pa naviše:
S obzirom da je vraćanje kilometraže na svim modelima maksimalno pojednostavljeno, nijedna marka vozila bez obzira na tehničke karakteristike, nije pošteđena ove prevare. Cena koja se u Srbiji plaća za uslugu „korekcije kilometraže“, u zavisnosti od automobila kreće se od 20 evra pa naviše. To nas u suštini dovodi do toga da je ova aktivnost za neke neodgovorne prodavce postala neizostavan korak u pripremi vozila za  baš kao što je to i popravka sitnih kvarova ili registracija vozila.

Za sada još uvek nije razvijena pouzdana metoda pomoću koje se može razotkriti „korekcija“ kilometraže na automobilu. Ni ekspertima nije lako da prepoznaju i otkriju manipulacije. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu