Vojska se seli u Divostin - iKragujevac


Vesti

Ministar odbrane Zoran Đorđević juče je posetio Kragujevac i zajedno sa gradonačelnikom Radomirom Nikolićem obišao Dom Vojske i kasarnu "Radomir Putnik".

Gradonačelnik je sa ministrom odbrane razgovarao o vojnim objektima u centralnom gradskom području.

Vojska Srbije seli se iz Kragujevca u Divostin gde će uskoro napraviti modernu bazu, dok će se kragujevački Filološko-umetnički fakultet useliti u Dom Vojske Srbije u centru grada, tada će konačno biti rešen problem kragujevačkog Filuma. Vojska Srbije će se osloboditi troškova održavanja nekih zapuštenih objekata u Kragujevcu koji nisu u upotrebi još od NATO bombardovanja.

Na ovu transakciju imovine između Vojske i grada čeka se bar deset godina, koliko traju razgovori oko sudbine kasarne „Vojvoda Radomir Putnik”, koja je teško oštećena u raketnim napadima 1999. Kasarna se prostire na oko osam hektara najkvalitetnijeg gradskog zemljišta nedaleko od kragujevačkog pozorišta, a Dom Vojske Srbije zauzima površinu od oko dva hektara. Sam objekat, koji je nekada služio za odmor i zabavu vojnika i građana Kragujevca, ima oko 6.000 kvadratnih metara koji će, posle adaptacije, biti na raspolaganju studentima i profesorima Filuma.

Do odlaganja ove „velike rokade” između Vojske i grada došlo je i zbog procene vrednosti zemljišta koju je radila Poreska uprava. S početka, 2004. godine, vojni kompleks u centru grada procenjen je na oko četiri miliona evra, a kasnije na čak 32 miliona, što grad nije mogao da plati.

Svrha ove zamene je da se vojna imovina stavi u funkciju, da od toga koristi ima i lokalna samouprava, ali i Vojska koja će dobijena sredstva moći da uloži u nabavku naoružanja i opreme, u stanove za svoje pripadnike koji žive kao podstanari.

Dom Vojske je na idealnom mestu i studenti i profesori Filuma će konačno dobiti adekvatan prostor za rad.

Zajedno sa pomenutom kasarnom „Vojvoda Radomir Putnik” iz Kragujevca će se, u dogledno vreme, iseliti i kasarna „Milan Blagojević”, što će gradu doneti još nekoliko hektara građevinskog zemljišta, takođe na izuzetnoj lokaciji pored Velikog parka.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu