Grafike Salvadora Dalija u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

Pod pokroviteljstvom grada Kragujevca u Narodnom muzeju otvorena je izložba radova čuvenog španskog i svetskog nadrealiste Salvadora Dalija pod nazivom ''Salvador Dali - između zvezda i basni''. Izložbu je, u prisustvu gradonačelnika Kragujevca Radomira Nikolića i člana Gradskog veća Minje Obradović, otvorio Boris Kovačević član Gradskog veća za vanprivredu.

 

Obraćajući se velikom broju posetilaca, predstavnika ustanova kulture, umetnika i ljubitelja umetnosti, Kovačević je izrazio zadovoljstvo što ima priliku da, u gradu koji u okviru svog Univerziteta ima i Filološko umetnički fakultet i čiji sugrađani umeju da prepoznaju vrednost umetničkih dela, bude domaćin izložbe tako velikog i autentičnog svetskog umetnika.

Zahvalnost dugujemo Narodnom muzeju koji je prepoznao potrebe svojih sugrađana i uz podršku lokalne samouprave, a posredstvom Multimedija tima iz Sombora u Kragujevac doneo dela sa potpisom jednog od najvećeg umetnika 20. veka. Svakako da najveća zasluga pripada Živi Škodlar i Lazaru Vujiću, koji su svoju kolekciju Dalijevih dela odlučili da predstave Srbiji, rekao je Boris Kovačević, član Gradskog veća i istakao da je atraktivnost izložbe utoliko veća jer se priređuje u godini u kojoj je grad opredelio više sredstava za projekte u kulturi nego ranije, a uklapa se i u sliku grada u kakvom želimo da žive naši sugrađani - gradu bogatom kulturnim sadržajima različitih pravaca, vrstama umetnosti i u gradu koji će ugostiti ne samo umetnike iz Srbije, već i sveta - dodao je Kovačević.

U Knez Mihailovom konaku posetioci će biti u prilici da vide više od 40 dela iz kolekcije Žive Škodlar Vujić i Lazara Vujića koje su deo ciklusa ilustracija La Fontenovih basni, ciklusa Zodijak i skulpturu pozlaćena bronza ''Žena žirafa'', u produkciji Mihajla Nestorovića.

Izložba će biti otvorena do 18. aprila, a zbog velikog interesovanja Kragujevčana, Muzej će radnim danima biti otvoren do 18 časova, u subotu će raditi do 17h, dok će u nedelju zainteresovani moći da vide izložbu od 10 do 16 sati. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu