U Kragujevcu zvanično 1 500 a nezvanično između 7 i 10 HILJADA ROMA! - iKragujevac


Vesti

Povodom Međunarodnog Dana Roma odžani su preventivni pregledi pripadnika Romske nacionalnosti kao i radni sastanak predstavnika Romskih udruženja i predstavnika lokalne samouprave.

Povodom obeležavanja Svetskog dana Roma, danas je u Šumadijskom upravnom okrugu orgnizovan radni sastanak predstavnika Romskih udruženja, lokalne samouprave kao i okruga, na kome se razgovralo o implementaciji Lokalnog akcionog plana za Rome.

Edis Durgutović, pomoćnik gradonačelnika za unapređenje ljudskih i manjinskih prava i saradnju sa udruženjima čestitao je Svetski dan Roma i istakao da je grad Kragujevac u proteklom periodu značajno poboljšao odnos prema romskoj nacionalnoj zajednici a prvi korak bila je čvršća saradnja sa predstavnicima civilnog sektora romske zajednice. Pred nama je sprovođenje Lokalnog akcionog plana za period 2015 - 2018 usvojenog na sednici gradskog parlamenta, a današnji sastanak sa predstavnicima važnih institucija prilika je se utvrde prvi koraci za poboljšanje kvaliteta života ove najveće nacionalne manjine, što podrazumeva unapređenje prava i njihovo uključenje u društvo - istakao je Durgutović.

Romska zajednica u Kragujevcu dosta je postigla na polju obrazovanja, zdravstva, dok su gorući problemi zapošljavanje kao i rešavanje stambenog pitanja.

Položaj Romske zajednice u Kragujevcu poslednjih godina znatno je bolji, posebno u sferi obrazovanja, kao i zdravstva.

Međutim potrebno je više raditi na zapošljavanju i rešavanju problema stanovanja.

Ipak, pojedini projekti, kao što je rad sa predškolskom decom, izazvali su pažnju Svetske banke, koja će realizaciju sličnog projekta u drugm sredinama u Srbiji finansirati sa 50 miliona dolara.

Predstavnici Šumadijskog okruga i lokalne samouprave čestitali su Svetski dan Roma i istakli da je cilj da ova nacionalna manjina bude potpuno uključena u zajednicu.
Grad je pre nekoliko meseci usvojio i Lokalni akcioni plan za Rome.

Prema poslednjem popisu u Kragujevcu živi oko 1.500 građana Romske nacionalnosti. Medjutim, pretpostavlja se da ih je između 7 i 10 hiljada.

Kragujevački Institut za javno zdravlje, u saradnji sa Domom zdravlja, Društvom za prevenciju šećerne bolesti i apotekom ''Oto medical pharm,'' organizovao je u Mesnoj zajednici Filip Kljajić preventivne preglede pripadnike romske zajednice, upravo povodom Međunarodnog Dana Roma.

Pregled je podrazumevao kontrolu krvnog pritiska, merenje šećera i telesne mase.

Mobilni tim za inkluziju Roma informisao je prisutne o pravima iz oblasti socijalne, zdravstvene i dečje zaštite, mogućnostima zapošljavanja i obrazovanja i aktuelnim dešavanjima u lokalnoj zajednici.

Tim preventivnog centra Doma zdravalja obavio je stručne preglede i razgovor sa pripadnicima romske zajednice, koji su upoznati sa zdravim stilovima i načinima održavanja higijene u naseljima u kojima žive.

Ovom prilikom je ukazano na poražavajuću činjenicu da je prosečan životni vek Roma 28 godina i da je stopa smrtnosti romskih beba znatno veća u odnosu na druge narode.

Naglašeno je da su obrazovanje, zapošljavanje i rešeno stambeno pitanje, osnovni preduslovi za unapređenje položaja Roma i promenu stila njihovog života.

Opšte je poznato da stanovnici romskih naselja veoma retko odlaze kod lekara, a često su i bez zdravstvenog osiguranja.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu